Wondverzorging verhoogt kwaliteit van leven

Veel mensen met hidradenitis hebben regelmatig last van ontstekingen, vaak in combinatie met (operatie) wonden of lekkende fistels. Zij hebben last van pijn, vermoeidheid en angst voor lekkage van wondvocht of dat mensen de wonden kunnen ruiken.

Hidradenitis wonden hebben grote invloed op het dagelijks leven. Op deze pagina vind je tips en informatie om de impact van het hebben van wonden bij Hidradenitis te verkleinen en zo jouw kwaliteit van leven te verhogen.

Video

Neem ook eens 16 minuten de tijd en luister naar de informatie, tips en adviezen van Patricia Broos. Zij is wondverpleegkundig adviseur van de HPV. Aan de hand van diverse vragen kun je ook door de video heen scrollen en makkelijk terugkijken.

Abcessen en fistels bij hidradenitis

doorsnee huid
abces_fistel

Fistels zijn kleine gangetjes onder de huid die uiteindelijk een opening zoeken naar buiten. Deze beginnen bij Hidradenitis bij de haarzakjes die ontstoken raken. De pus die daar ontstaat, komt dan via een fistel naar buiten. Soms gaan fistels weer even dicht, maar meestal gaan ze naar verloop van tijd toch weer open zodat de pus er weer uit kan. Het is eigenlijk een heel mooi mechanisme van het lichaam maar wel vervelend.

Het vormen van gangetjes/fistels onder de huid is kenmerkend bij HS en kan flink toenemen in de loop der jaren als er geen behandeling plaatsvindt. Er kan een heel gangenstelsel ontstaan, waarvoor vaak een operatie nodig is. Het is dus belangrijk om het ontstaan van fistels samen met een dermatoloog of je huisarts in de gaten te houden, zodat je er op tijd bij bent.

fistels en

Operatiewonden

Om de fistels weg te halen is een operatie nodig, hier zijn verschillende opties voor. Na de operatie wordt de wond meestal opengelaten om goed te kunnen genezen. Afhankelijk van de visie van de arts worden sommige wonden gesloten (gehecht) na de operatie. Indien de huid gesloten is, hoef je er in principe niet veel aan te doen. Zorg dat er weinig rek op de wond komt en eet voldoende eiwitten (meer dan 1mg/kg lichaamsgewicht). Je kunt meestal 24 tot 48 uur na de operatie normaal douchen, maar overleg dit voor zekerheid met je arts.

operatiewonden

Secundaire wondgenezing

Als de bovenste laag van de huid met de operatie is weggehaald, laten de meeste artsen de wond open om te genezen. De gangetjes zijn bekleed met epitheelweefsel (huid) en dit zie je vaak terug in de wond. Er groeien dan huideilandjes uit, wat kan bijdragen aan een snellere wondgenezing.

Hieronder zie je daarvan een voorbeeld. Klik door voor informatie over wondverbanden bij een open wond.

secundaire wondgenezing

De operatiewonden kunnen ook dieper zijn, waardoor het dichtgroeien van het bovenste laagje van de huid vanuit de wondranden komt. De wonden helen eerst oppervlakkig, wat vaak best snel gaat. Maar het laatste deel kan maanden duren. Soms is de huid in eerste instantie gesloten na een operatie, maar springt later open. Opnieuw sluiten kan dan niet, de wond zal dan ook zogenaamd secundair moeten genezen.

Om de wondgenezing van secundair genezende wonden te ondersteunen en mogelijk te versnellen, kunnen speciale wondverbandmiddelen gebruikt worden.

Onderhuidse ontstekingen

De huid kan ook openspringen door een ontsteking. Dit geeft vaak verlichting van de pijn, omdat de spanning eraf gaat en de pus en/of het vocht eruit kan. Dit zijn vaak geen grote wonden en gaan meestal snel weer dicht. Het gebruik van wondverbanden kan hierbij fijn zijn. Je hoeft dan ook minder huiverig te zijn voor vieze kleding als het toch ineens weer open gaat.

NOOT: Ga nooit zelf met een mes of scherp voorwerp in de ontsteking prikken/snijden maar overleg altijd met een arts.

Eczeem, allergische huidreacties

Veel HS patiënten hebben een gevoelige huid. Door gebruik van pleisters of verbandmaterialen, zien we vaak eczeem of andere huidreacties als irritaties of roodheid. Soms veroorzaakt verkeerd verbandmateriaal ook weer een nieuwe ontsteking voor wrijving/knelling. Gebruik dan ook altijd huidvriendelijke pleisters of pleisters met siliconen, deze beschadigen de huid minimaal bij het verwijderen. Overleg ook met je huisarts, dermatoloog of wondverpleegkundige bij ernstige huidreacties.