Kledingtips

Hoewel dit heel persoonlijk is, horen we vaak dat mensen met HS het prettig vinden om zoveel mogelijk loszittende kleding van natuurlijke materialen te dragen. Synthetische en strak zittende kleding (broeien en schuren), kunnen het risico op ontstekingen verhogen. Denk aan strakke spijkerbroeken met dubbel gestikte naden, die extra wrijving geven in de bil/liesregio en de schaamstreek.

Vrouwen kunnen het beste synthetische en kanten slips of strings vermijden. Draag bij voorkeur katoen zonder schurende randjes of elastiek. Katoenen ondergoed met pijpjes is er van o.a. Sloggi, Hema en Wibra. Qua bh’s worden beugels, kant en synthetische stoffen afgeraden. In plaats daarvan kan beter een katoenen (sport)bh of een katoenen sporttop gedragen worden. De betere lingeriezaken kunnen met het uitzoeken van geschikt ondergoed erg behulpzaam zijn. Verder zijn hold-up panty’s of katoenen maillots een goed alternatief voor panty’s. Ook voor beddengoed en nachtkleding kun je het beste katoenen producten gebruiken. Om eventuele doorlek-ongelukjes te camoufleren raden wij aan om veelkleurige kleding, verschillende lagen kleding of lange bovenkleding te dragen.

Mannen wordt aangeraden loszittende katoenen boxershorts te dragen. Deze kun je niet alleen als ondergoed gebruiken maar ook eventueel als badkleding.

HidraWear

De Ierse HS-patiënt Suzanne Moloney vond (net zoals vele andere mensen met HS) het fixeren van verbandmiddelen onder de oksels en in de liezen vaak een groot probleem. Verbanden verschuiven, absorberen niet voldoende of hebben slecht ademende fixatiefolies, waardoor er niet zelden huidirritatie ontstaat. Daarnaast bevordert dit de genezing van de wonden niet. Na uitgebreid onderzoek en vele testmodellen ontwikkelde zij een assortiment wondzorgproducten specifiek voor de HS-regio’s en wonden! In enkele landen zijn onder de merknaam HidraWear deze speciale fixatiehemdjes en -broekjes en verbandmateriaal beschikbaar. Je fixeert daarmee makkelijk en eenvoudig verbanden onder de oksels en in de liesregio.

Helaas is dit niet (meer) in Nederland verkrijgbaar.
De leverancier levert nog wel de laatste voorraad, dus wil je horen welke beschikbaarheid er nog is, neem dan contact op met:

HidraWear wondverband en fixatie onderkleding – AllweCare medical BV
AllweCare medical klantenservice 024-6777800 (tijdens kantooruren bereikbaar).