Aan de slag met preventie en leefstijl

Een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) is een combinatie van behandelingen die zich richt op het bereiken van een gezondere leefstijl en gedragsverandering bij mensen met overgewicht of obesitas. Je krijgt hulp bij gezonde voeding, eetgewoontes en gezond bewegen. Maar denk ook aan advies op het gebied van stress, slaap en psychisch welzijn. Deze behandelingen vinden vaak plaats in groepsverband en soms individueel. Sinds enkele jaren worden verschillende programma’s vergoed vanuit het basispakket. Aanbieders die deze behandelingen geven, voldoen aan de richtlijnen van een HBO-leefstijlcoach. De huisarts kan bepalen of je ervoor in aanmerking komt en verwijst je door naar een gecontracteerde aanbieder van de deze GLI-interventie.

Waarom is een gezondere leefstijl belangrijk (bij HS)?

De belangrijkste redenen om een gezonde leefstijl aan te nemen is dat je je (weer) fit voelt en sommige klachten en ziektes kunt voorkomen. Heb je een aandoening, dan kan een gezonde(re) leefstijl daarnaast bijdragen aan het verhogen van de kwaliteit van leven. Of een positief effect hebben op het verloop van je ziekte. Denk bijvoorbeeld bij HS aan het verminderen van overgewicht, waardoor wrijving van de huid op verschillende plaatsen minder wordt. Ontstekingen minder snel kunnen ontstaan, of wonden en abcessen makkelijker helen.

Ook is bekend dat roken vaker een negatief effect heeft op het ervaren van HS. Bijna alle zorgprofessionals adviseren om te stoppen met roken wanneer je HS hebt. Hulp van een gediplomeerd (leefstijl)coach als GLI-interventie wordt vergoed. Soms zit hulp bij stoppen met roken ook in je aanvullende verzekering.

Wil jij ook aan de slag met een gezonde(re) leefstijl? Vraag dan je huisarts of je in aanmerking komt voor de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Eerst meer lezen? Bekijk dan de onderstaande links.

Op Loketgezondleven.nl van RIVM staat een kaart van Nederland met alle locaties waar erekende GLI-behandelingen worden aangeboden. Per locatie wordt aangegeven welke van de drie GLI-programma’s er wordt aangeboden en met welke zorgverzekeraars de zorgaanbieder een contract heeft.

Van onzekere automobilist naar handen aan het stuur

Je neemt je voor om meer bezig te gaan met je gezondheid. Misschien wil je je fitter voelen en meer bewegen of wat gezonder eten en/of je gewicht beïnvloeden. Je hebt dit voornemen al vaker gehad, maar tot nu toe is het nog niet een blijvend succes geweest.