Tips om de impact van hidradenitis te verlichten

Het is soms mogelijk met relatief kleine ingrepen pijn en ongemak bij hidradenitis te verlichten. We geven daarom graag een aantal hidradenitis tips. Wel geldt dat voor iedereen de individuele situatie en reactie weer anders is. Wat bij de één goed werkt kan bij een ander geen effect hebben of zelfs averechts werken. Pas de tips toe met gezond verstand, kennis van je eigen lichaam en zo nodig in overleg met de arts.

Abcessen laten doorprikken op de SEH of bij Huisarts

Abcessen laten doorprikken, laten leeglopen of een incisie en drainage (I & D) toepassen? Op de spoedeisende hulp of bij de huisarts? Experts adviseren: alléén als het absoluut noodzakelijk is. En helaas is pijn geen noodzakelijkheid. Het wordt alleen gedaan als een abces is geïnfecteerd en deze procedure is vereist, of als je een groot abces hebt dat te lang duurt (weken tot maanden) en de pijn volledig ondraaglijk is. Neem dan altijd eerst contact op met je dermatoloog, aangezien SHE-artsen en huisartsen vaak niet gekwalificeerd zijn om een goede I & D bij HS uit te voeren door gebrek aan kennis van de ziekte. Lees ook dit uitvoeriger in het nieuwsbericht: Abcessen doorprikken op de SEH of bij Huisarts?

Ontharen

Ontharen wordt afgeraden als dat irritatie veroorzaakt. Als ontharen toch gewenst is, kan het haar bijvoorbeeld dicht bij de huid afgeknipt worden of met de tondeuse een stukje boven de huid afsneden worden. Ook zou scheren een beter alternatief zijn dan ontharingscrème (irriterende chemicaliën) of epileren (teruggroeiende haren kunnen de poriën verstoppen).

Sommige mensen met HS hebben baat bij lasertherapie, in het ziekenhuis of uitgevoerd door een huidtherapeut.

Deodorant

Er is geen verband tussen het gebruik van deodorant en hidradenitis, maar als deodorant irritaties geeft, wordt het gebruik ervan afgeraden. Als er geen ontstekingen aanwezig zijn kan een ongeparfumeerde deodorant gebruikt worden. Sprays en verstuivers zijn hygiënischer dan rollers en sticks. Zijn er wel ontstekingen of wil je de kans op irritaties zoveel mogelijk uitsluiten, dan kun je  deodorant ook op je kleding spuiten. Let op: dit geeft soms vlekken of verkleuringen.

Voeding

Er is veel te zeggen over goede voeding. De een heeft baat bij het een, de ander bij het ander. We raden aan om niet te veel tegelijk te proberen, simpelweg omdat dan niet meer te achterhalen valt wat nu misschien geholpen heeft. Als je denkt dat het eten van zuivel, varkensvlees, suiker, chocolade, nachtschades of iets anders misschien invloed heeft op het opnieuw krijgen van ontstekingen, doe dan een test. Probeer met behulp van een eetdagboekje een of twee maanden dat ene specifieke ingrediënt niet te eten en kijk wat dat oplevert. Daarna kan je weer een of twee maanden een ander ingrediënt niet eten en kijk je opnieuw wat dat oplevert. Het is van belang dat je goed opschrijft wat je eet. Per persoon zijn er verschillen, een advies dat voor iedereen geldt is niet mogelijk. Kijk voor meer informatie op de pagina Wat is de invloed van voeding?. Daar vind je meer informatie, zoals een informatieve podcast en handige hulpmiddelen.

Koude kompressen

Deze kunnen gebruikt worden om de pijn te verminderen. Bijvoorbeeld Utermöhlen gel-kompres verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Tip: bewaar het kompres in de diepvries zodat het altijd gebruiksklaar is. Wikkel het wel in een doek en leg het niet rechtstreeks op de huid omdat anders bevriezing kan optreden.

Warme natte kompressen en warmtekruiken

Warmtekruiken zijn altijd af te raden bij HS ontstekingen. De hitte van warmtekruiken heeft een nadelig effect op de ontsteking en bacteriegroei. Natte kompressen mag je maximum 30 minuten aan een stuk toepassen, en enkel en alleen op plekken die op het punt staan om open te gaan. Te snel warmte toepassen veroorzaakt meer ontsteking en zwelling en dit betekent dan ook meer pijn.

Wasmiddelen voor een gevoelige huid

Gebruik geen of een hypoallergene wasverzachter. Was nieuwe kleding vóór het dragen. Vaak wordt er een stof aan de kledingstof toegevoegd die allergische reacties kan veroorzaken. Deze stof gaat eruit met wassen.

Alternatieve geneeswijzen

Ook binnen de alternatieve geneeswereld is er tot nu toe geen remedie ontdekt tegen hidradenitis. Wel is het mogelijk om door middel van de diverse therapieën de bijkomende symptomen of de bijwerkingen van medicijnen te verminderen. Denk aan chronische pijn en vermoeidheid, en gewrichtspijnen. Ook hier geldt echter dat er per persoon grote verschillen zijn en ieder zelf moet kijken wat zij/hij wil en wat werkt.

Hidradenitis tips rondom waterrecreatie en -welzijn

Zwemmen

Bij het zwemmen dien je je bewust te zijn van eventuele bacteriën die toegang hebben tot wonden. Over het algemeen kun je beter zwemmen in zeewater dan in chloorwater. Zwemmen zorgt echter te allen tijde voor verweking van de huid. Wij adviseren dan ook om na het zwemmen zo snel mogelijk te douchen en daarna droge kleding aan te trekken.

Ook hier geldt weer; voor sommige mensen met HS heeft zwemmen wel een gunstig effect. Als het de meest pijnloze vorm is om toch te kunnen bewegen en de HS verergert niet, blijf dan vooral zwemmen! Maar wees alert bij open wonden.

Baden

Veel mensen met HS zitten te lang in te warme baden. Dit maakt de huid week. Door ook nog badedas of badschuim, biotex of zelfs soda in te doen, kan je de huid beschadigen. Beter is als je wilt baden om maximum 15 minuten te baden in lauwwarm water met dode zeezout.

Zonnen of een zonnebankkuur

Zonnebanken en te veel zonnen wordt afgeraden bij HS. De littekens die veel mensen met HS hebben zijn gevoelig voor verbranding, daarnaast heb je met HS een verhoogde kans op huidkanker (onder andere door behandelingen met biologicals en antibiotica).

Dankbaar zijn, niks zweverigs aan: en het helpt!

Voor ik aan de slag ging bij het veranderen van mijn leefstijl, ben ik ongetwijfeld al vaker dankbaar voor iets geweest. Maar het was toen nog onbewust..