Voeding

Er is geen wetenschappelijk bewijs over de invloed van voeding bij HS. Er zijn wel diverse studies gedaan naar voeding bij HS en andere aanverwante huidaandoeningen. Daaruit blijkt dat het effect van voeding voor elke patiënt persoonlijk is. Het is zeker het proberen waard om voedingstriggers verder te onderzoeken, omdat veel HS-patiënten na het ontdekken van hun triggers verbetering ervaren. Soms door vermindering van het aantal ontstekingen en de ernst van de ontstekingen. Maar andere voeding kan ook een positief effect hebben op je algehele welzijn; je voelt je fitter en energieker of je bereikt een gewenst gewichtsverlies.

Ontstekingsremmende werking 

Het is wetenschappelijk bewezen dat bepaalde voedingsstoffen en voedingsmiddelen in het algemeen een ontstekingsremmende werking hebben. 

  • Omega 3 zit in vette vis. ZMASH vissoorten zijn het meest geschikt: Zalm, Makreel, Ansjovis, Sardientjes, Haring. Magere witte vissoorten bevatten ook veel visvetzuren en omega 3 (Kabeljauw, koolvis, tilapia, pangasius). 
  • Extra vierge olijfolie
  • Groenten (400 – 500 gram per persoon per dag!)
    Kijk wel uit met groenten uit de nachtschade-familie*
  • (Rauwe) uien, knoflook en granaatappel
  • Specerijen (kurkuma, gember, oregano, mosterdzaad, tijm, salie, koriander, rozemarijn, munt (thee), bieslook en basilicum)

*  De nachtschade maakt deel uit van een bepaalde plantenfamilie. Hieronder vallen de gewone aardappel (de zoete aardappel is afkomstig van een andere familie en is dus géén nachtschade), tomaat, aubergine, pepers (niet peperkorrels), goji-bes en paprika. Nachtschades bevatten antinutriënten, zoals alkaloïden en lectines. Daarvan is bekend dat de darmen van mensen met auto-immuunziekten die niet goed kunnen verdragen en zelfs auto-immuun reacties kunnen oproepen. Ook bij mensen met auto-inflammatoire aandoeningen is bekend dat ze gevoelig zijn voor nachtschades.

Ontstekingsbevorderende werking

Van andere onderdelen van voeding is geweten dat ze ontsteking bevorderen: 

  • Tekort aan vezels en visolie
  • Tekort aan vitaminen en mineralen
  • Teveel koolhydraten, vooral enkelvoudige koolhydraten die snel opgenomen worden en omgezet worden in suikers, denk aan wit meelsoorten, bloem, witte pasta, veel suikerhoudende dranken en producten en zwaar bewerkte producten.
  • Teveel eiwitten 
  • Te weinig groenten en fruit

Suiker, zuivel, alcohol, gist, gluten en nachtschades worden vaak vermeden. Maar dit is voor iedereen anders. Voor het volhouden van een dieet moet je vooral stapje voor stapje werken. Niet opeens alle ingrediënten laten staan, maar rustig aan beginnen met bepaalde voedselgroepen om te ontdekken wat jouw triggers zijn. Handig daarvoor is een voedings- en activiteitendagboek of een eliminatieschema

Voedingssupplementen 

Een recente studie keek vooral naar de diverse supplementen en diëten die HS patiënten als behulpzaam ervaren. De meest gebruikte supplementen zijn: kurkuma, vitamine D en zink.

Zink remt in combinatie met vitamine C ontstekingsprocessen. Om zink te kunnen opnemen is vitamine D nodig. Zink is betrokken als cofactor bij de werking van 300 enzymen, nodig voor diverse processen in het lichaam. Het kan gevonden worden in vlees, kip, schaal- en schelpdieren, vis, haver, rogge, linzen, noten, zaden, groenten en knoflook. Als je veel zoetigheid eet en zoete dranken of alcohol drinkt, heb je een hogere behoefte aan zink. Witte vlekken op de nagels is een teken van tekort aan zink. Neem zink supplementen enkel in na overleg met een arts!

Ervaringsdeskundigen over de invloed van voeding

Een eliminatie-dieet kost veel tijd en doorzettingsvermogen. Ervaringsdeskundigen (HS patiënten) bevelen ook vaak een mediterraan dieet aan om te ontdekken of voeding van invloed is op hun HS. Uit onderzoek blijkt dat hoe meer een HS patiënt zich daar aan houdt, des te groter de verbetering van de klachten is. Een mediterraan dieet bestaat uit:

  • verse groenten en vers fruit
  • peulvruchten
  • olijfolie
  • noten en zaden
  • vis en kip
  • volkoren producten
  • en vooral weinig rood vlees en melkproducten

Schakel een diëtiste in (eventueel via je huisarts) die je kan begeleiden bij het achterhalen van jouw voedseltriggers, middels een eliminatiedieet en het herintroduceren van voeding op een verantwoorde manier.

Meer weten 

Op basis van patiëntervaringen en tips van twee (orthomoleculair) voedingsdeskundigen helpen we je graag concreter op weg met informatie en tips. 

Lees de themaspecial ‘Voeding wanneer je hidradenitis hebt’

Ook zijn er twee Facebook Lives geweest over voeding. Die kun je terugkijken als je lid bent van de besloten Facebookgroep ‘Hidradenitis Patiënten Verenigd HPV’. 

In de eerste uitzending bespreken zij onderwerpen die interessant zijn om naar te kijken en wellicht uit te proberen. In een tweede facebook live wordt het eliminatiedieet besproken. Hier vertellen Susanne en Daisy welke voedingsmiddelen een trigger kunnen zijn bij HS en hoe je dit kunt uitzoeken. Op deze pagina vind je alvast een voorbeeld eliminatieschema en een schema om voedingsgroepen terug toe te voegen.

Facebook live over voeding - HPV

Podcast HS en voeding

Wat is in het algemeen belangrijk om te weten over gezonde voeding? Welke impact heeft voeding op je huid en in het bijzonder op hidradenitis? Wat zijn bekende voedingstriggers voor hidradenitis? Een interessante podcast HS en voeding onder leiding van Margo Weerts met voedingsdeskundigen Daisy van der Wiel en Gerrie Hegeman, zelf ook HS-patiënt.

Heb je specifieke vragen? Stel ze via mail aan secretariaat@hidradenitis.nl

Gezonde recepten 

We hebben een aantal gezonde en heerlijke recepten – waarvan drie met Kurkuma – waar je mee aan de slag kunt in de keuken! Download de recepten hieronder. Bon appetit! 

Wrap met kip en avocado
Ovengebakken winterse quiche 
Golden milk
Verse kurkuma thee
Gele pasta van kurkuma met tonijn

Wrap met kip en avocado - HPV

Budgettips 

Gezonde voeding kan duur zijn. Een aantal tips om te budgetteren:

  • Let op de aanbiedingen in de supermarkt. 
  • Turkse of buitenlandse groenteboeren zijn vaak voordeliger voor groenten en fruit. 
  • Vis (tonijn, zalm) uit blik is vaak voordeliger. 
  • Koop groenten uit de diepvries. Deze zijn tot het laatst gerijpt en meteen ingevroren met behoud van vitaminen en minderalen. Het bederft niet en je hoeft dus niets weg te gooien. 
  • Fruit uit de diepvries: vooral interessant bij rood fruit dat na het seizoen vaak heel duur is. 
  • Eet volkoren pasta. Hiervan eet je minder, hebt een voller gevoel en het is gezonder.

Get fit for life, not just for summer

We willen allemaal alles zo snel en gemakkelijk mogelijk, maar dat is nou precies waar je niets aan hebt als je iets wenst wat er ook op lange termijn nog is. Bespaar jezelf nog meer faalpogingen en gebruik die energie voor wat je echt verder brengt.