Hidradenitis wonden verbinden op lastige plekken

Het goed verzorgen en verbinden van wonden op lastige en vooral intieme plekken is niet eenvoudig. Vaak krijgen we vragen over hoe je dat het beste kunt doen. Patricia Broos (InvoorVerandering.nl en wondverpleegkundig adviseur van de HPV) geeft je graag wat praktische tips.

Goede wondverzorging begint met een goede hygiëne. Het spoelen van de wonden is heel belangrijk, zeker op plekken dicht in de buurt van de vagina en anus. Daar zitten veel bacteriën, dus het beste kun je na elke toiletgang even spoelen of douchen als dat lukt. Spoelen kan bijvoorbeeld met behulp van een petflesje water en dan droog deppen met een schoon wc papiertje als douchen niet kan. Liever niet met vochtig wc papier, want dat kan irritatie geven.

Wat ga je doen?

Hoe je een wond op een intieme plek het beste kunt verzorgen en verbinden, is afhankelijk van de omstandigheden en van wat je wilt gaan doen. Zit je thuis in je joggingbroek en hoef je er niet uit, of wil je op pad en moet het gewoon goed en lekker zitten zonder dat je bang bent voor lekkage of het verschuiven van materiaal? En zijn de wonden rustig, dus zonder pus of ontstekingsverschijnselen, dan kun je ze wat langer (2 à 3 dagen) inpakken, terwijl je bij wonden met een infectie je verband juist vaker zult moeten verwisselen.

Plakken vaak moeilijk

Juist die intieme plekken zijn vaak lastig om te verbinden. Het plakken van pleisters is moeilijk, omdat er haartjes in het gebied zitten of omdat de wond zo dichtbij de anus of vagina zit dat er geen plek is om te plakken. Ook hangt het er vanaf of de wonden diep of oppervlakkig zijn. Als ze diep zijn, moeten ze opgevuld worden, maar waar zet je dat dan weer mee vast?

Oplossingen

Om de wond op te vullen of als er veel vocht uit de wond komt kun je een hydrofiber gebruiken. Die zijn makkelijk in het gebruik, hoeven niet op maat geknipt te worden en absorberen veel vocht. Deze kun je dan afdekken met bijvoorbeeld een siliconenfoam. Tip: vraag van de foam een lite versie (is dunner), die kun je makkelijker om een hoekje vormen. En hij moet een zogenaamde border hebben (zie afbeelding), anders heb je alsnog pleisters nodig om hem vast te plakken.

Knippen en plakken

Je mag in de border knippen, bijvoorbeeld om een vouwtje te maken als je de bocht om moet. Knip niet het foam zelf, want dan krijg je sneller lekkage. Als het toch nodig is, zorg dan dat het ingeknipte deel zo veel mogelijk naar boven zit. De rand mag ook wat smaller geknipt worden als de wond bijvoorbeeld dicht bij de anus zit. Zie als voorbeeld de groene lijn in de afbeelding. Als dat zo lukt, mag het verband een paar dagen blijven zitten. Gaat hij los en heb je dus kans op bacteriën onder het verband, dan moet het eraf en opnieuw worden verbonden. De hydrofiber wordt een gel als hij vochtig wordt (zie afbeelding) en ondersteunt zo het lichaam bij het genezen van de wond. Je hebt ze ook in langwerpige vorm voor bijvoorbeeld een wond in de vorm van een gangetje.

Hoef je de deur niet uit of is de wond nog onrustig, dan kun je werken met de zogenaamde absorberende verbanden, eventueel in combinatie met een vetgaas of inadine gaasje. Deze moet je vastmaken met een pleister, vaak is de papieren pleister het meest prettig. Er zijn ook siliconenpleisters voor het geval je een erg gevoelige huid hebt. Een goed zittende katoenen onderbroek kan eventueel ook als fixatie dienen.

Hidrawear

Er zijn ook speciale hemdjes en broekjes te krijgen met verbandmateriaal er in, genaamd Hidrawear®, waarmee je vocht/pus dat uit de fistels komt kan opvangen. De losse verbandmiddelen stop je in het gekozen fixatieproduct en maak je vast met een klittenbandsluiting. Het verband zit dus ín het fixatieproduct en sluit aan op  de wond. Het verband bevat geen kleefstoffen en je hebt ook geen pleisters of ander fixatiemateriaal meer nodig. De hemdjes en broekjes schaf je eenmalig aan. De verbanden worden vergoed door je zorgverzekeraar via de medisch speciaalzaak. door je zorgverzekeraar. Voor sommige mensen een uitkomst voor verbinden op lastige plekken of bij angst voor doorlekken.