Elke wond gaat een aantal fases van genezing door namelijk de; stollings-, reactie-, regeneratie- en remodelleringsfase. Wil je er meer over lezen, bekijk dan de eerste pagina van de gezondheidsuniversiteit.
De stollingsfase duurt heel kort, maar is een belangrijke fase waar allerlei stofjes vrijkomen die het vervolg van de genezing inzetten. De volgende fase, ook wel ontstekingsfase genoemd, duurt ongeveer 1 tot 5 dagen. Kenmerkend zijn verschijnselen zoals roodheid, zwelling, pijn en warmte. Dit kan voor onrust zorgen, omdat het lijkt alsof er een wondinfectie is. Maar het is dus een heel normale en essentiële fase van de wondgenezing. Je herkent het misschien wel van een snee in je vinger. Eerst denk je dat het wel mee valt en 2 dagen later doet het ineens pijn, ziet het rood en wordt de vinger wat dikker. Meestal verdwijnt dit weer. Komt er pus of viezigheid uit de wond of krijg je last van koorts, dan kan er sprake zijn van een wondinfectie. Raadpleeg dan altijd een arts!
Na een dag of vijf begint de regeneratiefase van de wond, ook wel de opbouwfase genoemd. Dit duurt gemiddeld tussen de 5 en 20 dagen. Het kan echter ook veel langer duren en hangt van verschillende factoren af.
Factoren die de wondgenezing kunnen beïnvloeden
Veel factoren zijn van invloed op de wondgenezing.
- De grootte/diepte en de locatie van de wond spelen in ieder geval een rol. Zeker in de schaamstreek, dicht bij de anus of locaties waar veel trek/schuifkrachten plaatsvindt, zoals in de oksels, duurt het vaak langer. En dit is bijna altijd zo bij Hidradenitis wonden.
- Je voedingstoestand is ook van invloed. Eet voldoende eiwitten, meer dan 1 mg/kg lichaamsgewicht en drink voldoende water.
- Pijn kan een negatieve invloed hebben op de wondgenezing, dus zorg voor adequate pijnstilling. Vraag advies bij je arts wat je het beste kan gebruiken. Meest gebruikelijk zijn 3 keer per dag 2 paracetamol (500 mg), kortdurend aangevuld met een NSAID’s zoals Ibuprofen of Diclofenac. Let op: bij langdurig gebruik van NSAID’s is maagbescherming nodig, dus vraag je arts of apotheker om advies.
- Roken zorgt vaker voor wondinfecties. Bij iedere sigaret die je rookt, knijpen de bloedvaten samen, waardoor de doorbloeding vermindert met gevolgen voor de wondgenezing. Natuurlijk is stoppen met roken lastig, zeker in stressvolle periodes. Vraag hier ook gerust hulp bij.
- Medicatie of ander onderliggend lijden kan ook van invloed zijn. Bijvoorbeeld van hoge bloedsuikers weten we dat het de wondgenezing beïnvloedt. Gebruik je prednison of bepaalde biologicals als onderhoudsdosering, bijvoorbeeld bij astma of reuma of andere autoimmuunziektes, dan kan de wondgenezing ook vertraagd worden. Overleg met je arts voor de operatie als je medicatie gebruikt of ze van invloed zijn, zodat je goed voorbereid bent.
Wanneer bel je de arts?
Een van de meest gestelde vragen is wanneer je de arts raadpleegt.
- Het is verstandig om te overleggen bij koorts; dat is een lichaamstemperatuur boven de 38 graden. Zeker in combinatie met roodheid, meer pijn en zwelling rondom de wond.
- Overleg ook als je een bloeding hebt of een wond na de operatie blijft bloeden. Dit is dan echt rood bloed, net zoals uit een verse wond. Wondvocht kan er ook wat rood uit zien, maar is vaak meer roze van kleur. Twijfel? Overleg dan altijd.
- Als een wond van mooi rood naar weefsel met geel en/of zwart beslag gaat, dan gaat hij achteruit. Neem ook dan contact op met je behandelend arts of wondverpleegkundige. Mogelijk moet er gekozen worden voor een ander wondproduct.
- Ook als er een Hydrofiber of Alginaat in de wond gaat en hij komt er droog uit met de wissel is het handig om te overleggen met de arts of wondverpleegkundige, zo ook als de wond in een keer meer vocht gaat produceren.
- Let op als je geopereerd bent, bel dan altijd het ziekenhuis waar je geopereerd bent en anders de dokterspost of de huisarts als het minder spoed heeft.