Verschillende absorberend verband materialen

Er zijn heel veel verschillende soorten wondmaterialen geschikt voor hidradenitis suppurativa. Het kan dus zijn dat je iets voorgeschreven krijgt wat hier niet beschreven staat. We zijn dan ook niet per definitie compleet of volledig in onze omschrijving. Maar we proberen je er zo goed mogelijk mee op weg te helpen.

NOOT: Maandverband is niet bedoeld voor wonden, dus als je dat als advies krijgt, eis dan dat de (huis)arts een wondverband voorschrijft uit onderstaand lijstje. We beschrijven de materialen per productgroep.

Gewone gaasjes en absorberend verband

Wanneer gebruik je gaasjes? Het gebruik van vochtige gazen is handig zolang er pus uit de wond komt en je vaker per dag moet spoelen.

Er zijn verschillende soorten gazen: non-woven en katoengaas. De katoengaasjes zijn harder en fijn voor het schoonpoetsen van de wond, de non-woven gaasjes zijn zachter.
Let op: gazen gaan vastplakken aan de wond, dus zijn niet geschikt om droog op de wond te leggen!

Gazen vochtig gemaakt met Nacl 0,9% of water in de wond is wel een gangbaar wondbeleid. Nadeel hiervan is dat de gazen vaak uitdrogen en alsnog vast gaan plakken aan de wond.

Vaak worden de gazen afgedekt met een absorberend verband. Let op de gekleurde kant of de kant met een gekleurd streepje moet boven. Dit maak je vast met een pleister, liefst een papieren pleister of een op basis van siliconen.

Er zijn ook absorberende verbanden met een siliconen plakrand zoals Zetuvit plus siliconen border®, RespoSorb® of Eclypse adherent®.

Vetgazen en siliconensheets

Om te voorkomen dat gazen vastplakken op de wonde worden er vaak vetgaasjes voorgeschreven of siliconensheets als Mepitel® Adaptic Touch® of Silfix®.

De siliconenversies mogen langer (zelfs een week) blijven zitten en bij de vetgazen (Jelonet®, Cuticell®, Adaptic®) hangt af van de grofmazigheid. Hoe grover de mazen, hoe vaker het vervangen moet worden.

Vetgazen dek je altijd af met een gaas of absorberend verband, NOOIT met een foam.

Siliconenfoams

De meest gebruikte siliconenfoam is de Mepilex (flex)®.Zeker de flex-versie is fijn voor oksels en liezen. Andere veel gebruikte foams zijn; Allevyngentle border®, Siltec®, Advazorb®, Klinion en polymem®.

Je hebt foams met en zonder border, oftewel dun aflopende plakrand. Deze rand is niet anders dan de rest van het foam en je kan dus niet allergisch zijn voor de rand bij deze versie.

De foams zonder border plakken vaak minder goed en moeten dus apart vastgeplakt worden, zoals met een papieren of silliconen pleister.

Let op: wil je de wond met een borderversie afplakken. Bedankt dan dat je altijd een grotere maat nodig hebt, dan de afmeting van je wond. Een 10 bij 10 cm borderpleister dekt maar een wondoppervlak van 8 bij 8 cm.

Je mag/kan douchen met een foam, maar als er water onder komt is het aan te raden om hem alsnog te wisselen.

Foamverband kan niet heel erg veel vocht opnemen. Gaan ze binnen een dag lekken, kies dan voor een extra absorberend product onder je foam of een absorberend verband.

Zorg voor goed contact met de wondbodem!

Het is belangrijk dat het wondproduct contact maakt met de wondbodem, als dat niet zo is moet de wond dus opgevuld worden, dat kan met de volgende producten.

Hydrofibers en alginaten

Komt er teveel vocht uit de wond of is de wond diep, dan zijn Hydrofibers en Alginaten fijne en goede producten om te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld een foam of een absorberend verband.

Beide producten worden een gel als ze in contact komen met wondvocht en creëren zo een optimaal vochtig wondmilieu.

Ze worden dan ook beiden ingezet en het is vooral afhankelijk van de voorkeur van je arts/wondverpleegkundige wat je voorgeschreven krijgt.

De meest gebruikte hydrofiber is de Aquacel extra ®. Deze heb je met en zonder zilverionen (Ag versie). Een andere versie is Suprasorb Liquacel®.

Je brengt het gaasje droog aan in de wond, vult de wond losjes op en vervolgens dek je het af. Je kan het knippen maar mag het ook dubbelvouwen, dan heb je zelfs meer absorptievermogen.

Soms is het vocht dat uit de wond komt te dik of als er geel beslag in de wond zit, kiezen veel artsen en wondverpleegkundigen voor een Alginaat zoals Kaltostat®, Klinion alginaat®, Algisorb® enzovoort. Ook deze heb je met en zonder zilver.

Al deze producten mogen langer blijven zitten, tot wel een week. Ze gaan pas hun werk doen als ze vergeld zijn, haal je ze dus droog uit de wond, dan doen ze niks!

Ze moeten afgedekt worden met bijvoorbeeld een foam of bij veel vocht een absorberend verband. Afhankelijk van de hoeveelheid vocht er uit de wond komt kies je het afdekkende verband.

De zilververbanden moeten in principe niet langer dan een week gebruikt worden. Ze willen wel eens helpen als er veel vocht uit de wond komt of als de wond wat onrustig lijkt. Zilver dood bacteriën.

Let op, Alginaten kunnen zodra de wond mooi rood is geworden, de wond wat te droog trekken en voor pijn/prikkend gevoel zorgen. Ga dan over op een Hydrofiber.

Gels

Een ander veel gebruikte productgroep zijn de gels en dan vooral de Flaminal®. Deze heb je voor drogere en nattere wonden. Je kan het afdekken met een foam, maar ook met een absorberend verband. Tip is dan wel om er een vetgaasje tussen te stoppen, dus eerst gel, dan vetgaas en dan absorberend verband. Anders trekt de gel in het absorberende verband.

Ook gewone hydrogels worden wel gebruikt, daar zitten geen extra toevoegingen in en zorgen alleen voor meer vocht in de wond op het moment dat hij te droog is/richting korstvorming gaat.

Korsten verlengen over het algemeen de genezingstijd.

Anti bacteriële verbanden

De best werkende anti bacteriële verbanden zijn deze met honing en betadine. Dit kan verwerkt zijn in gaasjes (Betadine zalfgaas®, Inadine®), in gels/zalven als Iodosorb®, Mesitran®, Activon® , Medihoney®, Revamil® en zelfs in alginaten zoals Apinate ® enzovoort.

De honing die gebruikt wordt is speciaal gemaakt voor wonden en steriel, gebruik geen keukenhoning. Hier kan de bacterie Clostridium inzitten die je erg ziek kan maken, daarom mogen baby’s dit ook niet. De Manuka honing lijkt het beste te werken.

LET OP: honinggels worden niet vergoed! Andere producten met honing wel, dit kan echter elk moment wijzigen.*

Anti-bacteriële verbanden zijn over het algemeen niet nodig of worden slechts kort gebruikt. Soms wil het een wond weer even ‘aan’ zetten als hij al een tijdje stil staat. Vraag advies aan je arts of wondverpleegkundige wat je het beste kan gebruiken.

Het is fijn om iemand te hebben die je laagdrempelig vragen kan stellen over wonden.

Lees ook nog meer tips over het gebruik en verbinden op lastige plekken.

Huidverzorging

In principe kun je gewoon douchen en is er niets speciaal nodig.

Mocht je desinfecterende producten willen gebruiken bij de huidverzorging, dan bij voorkeur betadine-zeep, betadine-scrub, Dettol-zeep, Hibiscrub, Hibicet -concentraat (verdund!) of Unicura-zeep.