Ons lichaam is prima in staat om wonden zelf te helen, maar uit onderzoek blijkt dat we dit proces kunnen versnellen en dat is wel zo fijn. Het blijkt dat wonden sneller genezen in een vochtig wondmilieu. Op zich ook wel logisch als je kijkt naar de onderstaand plaatjes.

Links zie je een vochtig wondmilieu waar de cellen alle kanten op kunnen en hun werk kunnen doen, terwijl rechts een korst zit waar de cellen onder blijven zitten.

wondgenezing
wondgenezing

Let op! Een vochtig wondmilieu betekent niet nat. Als het te nat wordt, dan krijg je verweking van de wondranden en omliggende huid wat de wondgenezing juist weer vertraagt. Zie je dat de huid rondom verweekt is, vraag dan advies bij je arts of wondverpleegkundige wat je het beste kan doen. Verschoon in ieder geval vast vaker het verband en bescherm de huid rondom de wond met een barrière-crème of zinkoxidesmeersel.

Om een vochtige wondmilieu te creëren, kun je gebruik maken van speciale wondproducten. Deze producten zijn gemaakt om langer te blijven zitten en om zo een optimaal vochtig wondmilieu te maken en te behouden. Daarbij beschermen ze de wond en zorgen ze voor comfort en dus een hogere kwaliteit van leven.

Spoelen en schoonmaken van de wonden

Het is belangrijk om bij de verbandwissels de wonden te spoelen en het liefst ook schoon te vegen met behulp van een, met water nat gemaakt, gaasje.

Veel mensen krijgen na de operatie het advies om meerdere keren per dag te spoelen. Als er pus uit de wond komt, dan is dat wenselijk. Als dat niet het geval is mogen wondproducten zelfs een paar dagen blijven zitten. Plan dan de verbandwissels in combinatie met een douche en als het lukt veeg met een nat gaasje over de wonde om restjes van producten of fibrine beslag weg te vegen. Fibrinebeslag is een gelige laag die over je wond ligt en zeker bij langdurige en chronische wonden de wondgenezing kan vertragen. Als het te pijnlijk is, neem dan voor de verbandwissel pijnstilling in.

Soms kiezen artsen/wondverpleegkundigen voor het spoelen met speciale vloeistoffen. Deze vloeistoffen hebben een zg. bacteriostatische werking, ze remmen de bacteriegroei. Daarbij gaan ze de vorming van een biofilm tegen. Bacteriën zijn in staat om een biofilm te creëren op een wond, wat de wondgenezing kan vertragen. Het spoelen met dit soort vloeistoffen is duur en niet altijd nodig. Voorbeelden: Prontosan® en Dermacyn®.

Tip: als de douchekop te pijnlijk is, zet dan de straal in ieder geval niet direct op de wond maar ernaast of doe een schone washand over de douchekop zodat de straal minder hard wordt.

Doel van wondproducten

Bij hidradenitis hebben wondproducten naast het creëren van een optimaal wondmilieu, ook nog een ander doel, namelijk de huid en kleding beschermen. Door bijvoorbeeld een siliconenfoam te plakken op een plek waar kleding schuurt of constant huid op huid contact is, voorkom je mogelijk nieuwe ontstekingen.

Gebruik deze foams bij fistels of bij op knappen staande ontstekingen. Dan wordt het vocht en viezigheid wat eruit komt opgevangen waardoor je kleding schoon blijft. Fistels gaan over het algemeen niet dicht, dus zijn de wondverbanden meer voor het zorgen van comfort. Fijn als je op pad kan zonder bang te hoeven zijn voor schuivende verbanden of natte kleding.

Normaal functioneren met wonden

Het smeren van een barrière-crème kan helpen voorkomen dat de huid over elkaar heen schuurt. Maar ook een verbandmiddel zoals een dun siliconenfoam kan hierbij helpen.

Dit kan ook met een siliconenfoam (zoals mepilex®, allevyn®, siltec®, advazorb®, polymem®) of absorberend verband. Dat laatste moet echter weer geplakt worden, wat minder handig of prettig kan zijn.

Werken met wonden of andere leuke dingen blijven doen, is heel erg belangrijk. Jouw geplande activiteit kan invloed hebben op de keuze van je wondverband. Waar je thuis kiest voor een absorberend verband dat je vaker kunt wisselen, kan je voor op het werk of met een dagje weg, een hydrofiber met foam kiezen. Dat zijn producten die gemaakt zijn om langer (max een week) te blijven zitten en deze zijn eigenlijk wat te duur om dagelijks te vervangen. Maar maakt het je thuis ook comfortabeler en hebben de verbanden echt een meerwaarde? Schroom dan niet om ze te gebruiken, ook al moeten ze dus vaker verschoond worden dan waar ze voor bedoeld zijn.

Er zijn ook speciale hemdjes en broekjes te krijgen met verbandmateriaal er in, genaamd Hidrawear®, waarmee je vocht/pus dat uit de fistels komt kan opvangen. Het wondverband van HidraWear® raakt niet de huid, maar is in plaats daarvan gefixeerd in de fixactiehemdjes of broekjes.

Als de zorgverzekeraar vragen gaat stellen, vraag dan eventueel je wondconsulent of arts om met hen contact op te nemen. Benadruk vooral dat je kwaliteit van leven hoger is met deze verbanden.

Vraag het de wondverpleegkundige/wondconsulent

Je ontdekt vaak zelf wel welke verbanden voor jou het beste werken, maar je hebt natuurlijk ook nog te maken met een arts die bepaalde producten voorschrijft. Weet dat in elk ziekenhuis en in veel thuiszorg organisaties wondverpleegkundigen werkzaam zijn met wie je een afspraak kunt maken. Zij zijn altijd bereid om samen met jou te zoeken naar een oplossing die het beste past en vaak weten zij meer van wondverzorgingsproducten dan artsen.

Mocht je thuiszorg krijgen van een organisatie zonder wondverpleegkundige of je twijfelt aan het wondbeleid dan mag je altijd contact opnemen met de patiëntenvereniging via secretariaat@hidradentis.nl of je stelt je vragen via de (besloten) Facebookgroep van de vereniging, waar de wondverpleegkundige ook regelmatig adviezen geeft.

Vergoeding van wondzorgproducten

De vergoeding van wondzorgproducten en -verbanden wijzigt regelmatig. Tip: check van te voren of het product vergoed wordt zodat je weet of je een rekening kan verwachten. De kosten van deze producten kunnen flink oplopen. Ze gaan wel altijd eerst van je eigen risico af.