Laser staat voor Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation. Een laser kan in zeer korte tijd een enorme hoeveelheid licht uitzenden. Ook in de geneeskunde wordt steeds meer gebruikgemaakt van lasers, zoals bij overbeharing, ingroeiende haren en ontstekingen in de baardstreek of ontstekingen in oksels en liezen. De laser is in staat selectief bepaalde structuren in de huid te beschadigen, bijvoorbeeld de haarwortel. Welke structuren worden beschadigd en welke niet, wordt onder andere bepaald door het type laser en de sterkte van de straling. 

Er zijn twee typen verdampende lasers, de kooldioxide (CO2-laser) en de Erbium-laser. Door de verdamping ontstaat er een oppervlakkige wond, die in drie dagen (Erbium-laser) of één tot drie weken (CO2-laser) geneest. Het verschil tussen ‘laser’ en een ‘flitslamp of ‘intense pulse’ (IPL) is dat een laserapparaat één bepaalde golflengte uitzendt en een flitslamp meerdere golflengten. Het effect op de huid is echter min of meer gelijk.

Laserbehandelingen bij hidradenitis

Door met laserbehandelingen haargroei in het aangedane gebied definitief te verwijderen, zijn de onderstaande doelen bereikbaar:

  • Verminderen van pijn
  • Verminderen van ontstekingen (inflammaties)
  • Verminderen van folliculaire hyperkeratose* 
  • HS draaglijker maken in het dagelijks leven

* Overmatige productie van keratine verstopt de haarfollikels en er ontstaan kleine bultjes.

In de behandelrichtlijn voor hidradenitis wordt aangegeven dat verwijderen van haargroei door middel van laser bij – de mildere vorm van – HS (Hurley I) succesvol is in het verminderen van nieuwe ontstekingen. Echter wordt de behandeling tot nu toe niet vergoed door alle zorgverzekeraars en ook niet als de behandeling buiten het ziekenhuis plaatsvindt. De vereniging is in overleg met diverse partijen om vergoeding van behandeling in de verzekering te krijgen. We adviseren tot die tijd om met een brief van de huidtherapeut een aanvraag in te dienen bij de verzekeraar.

Huidtherapeuten

Huidtherapeuten behandelen patiënten met een zieke of beschadigde huid op verwijzing van een huisarts of specialist. Doel van de behandeling is het opheffen, verminderen of voorkomen van een stoornis of beperking als gevolg van een huidaandoening. Littekens, brandwonden, acne, overbeharing en oedeem zijn de behandelgebieden van de huidtherapeut. Een huidtherapeut is een paramedicus en behandelt je vanuit een eigen praktijk, een groepspraktijk, gezondheidscentrum of een ziekenhuis. Lees meer over huidtherapeuten op de website van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten. Daar kun je ook een gediplomeerde huidtherapeut bij jou in de buurt vinden.

Rol van de huidtherapeut bij HS

Een huidtherapeut kan verschillende behandelingen aanbieden bij HS en zal altijd een maatwerk advies geven. Overleg dit bij twijfel altijd met je behandelend huisarts of dermatoloog.
Denk bij behandelingen aan; lasertherapie (LAight), ontharing, lichte exfoliatie of littekentherapie.
Er is een huidtherapeute lid van onze Medische Advies Raad, dus je kunt met vragen terecht bij de HPV (secretariaat@hidradenitis.nl)

Patiënten ervaring

Lasertherapie als behandeling bij HS

Mijn naam is Beau (23 jaar) en ik heb al van jongs af aan Hidradentitis Suppurativa. Na veel jaren antibioticakuren en ook veel operaties kwam twee jaar geleden lasertherapie als aanvulling op mijn behandeling voor HS op mijn pad. Ik was ontzettend opgelucht dat ik hiervoor in aanmerking kwam en ik kon niet wachten hiermee te starten. Voor mij was het alleen al een opluchting dat ik mijn HS plekken door de lasertherapie waarschijnlijk een stuk minder hoefde of kon scheren in gebieden waar HS aanwezig was. Laat staan dat het mijn HS plekken zou kunnen verminderen door de haarzakjes die vernietigd worden tijdens de therapie. 

Ik ben inmiddels 1,5 jaar bezig met laseren en ik ben ontzettend tevreden. Ik merk dat de haargroei veel minder is geworden en met een rustigere huid als resultaat. Ik merk dat de hoeveelheid plekken die zijn gaan opspelen in de afgelopen 1,5 jaar verwaarloosbaar is. Hierbij moet in acht worden genomen dat door mijn leefwijze en andere aanpassingen rondom mijn behandeling mogelijk een rol heeft gespeeld. Al met al ben ik zeer te spreken over deze aanvullende behandelwijze van HS en ik hoop dat nog vele anderen hier gebruik van kunnen of mogen maken. Ik ben van mening dat het verzamelen van bewijsmateriaal om deze therapie te ondersteunen van groot belang is in de nabije toekomst.