Laserbehandelingen bij hidradenitis
In de behandelrichtlijn voor hidradenitis suppurativa wordt aangegeven dat het verwijderen van haargroei door middel van laser succesvol is in het verminderen van nieuwe ontstekingen. Dit effect wordt voornamelijk bij de mildere vorm (Hurley I) van HS gezien.
Door met laserbehandelingen haargroei in het aangedane gebied definitief te verwijderen, zijn de onderstaande doelen bereikbaar:
- Verminderen van pijn
- Verminderen van ontstekingen (inflammaties)
- Verminderen van folliculaire hyperkeratose*
* Overmatige productie van keratine verstopt de haarfollikels en er ontstaan kleine bultjes.
In de praktijk worden over het algemeen positieve effecten gezien, maar niet iedereen heeft er baat bij of heeft een geschikte huid- en haarkleur voor laserbehandeling. Er wordt wel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van laserontharing bij milde tot matige HS.
De behandeling met laser voor het verwijderen van haargroei wordt tot nu toe niet vergoed door alle zorgverzekeraars en ook niet als de behandeling buiten het ziekenhuis plaatsvindt. De vereniging is in overleg met diverse partijen om vergoeding van behandeling in de verzekering te krijgen. Daarvoor zijn ook de resultaten uit het lopende onderzoek van belang. We adviseren tot die tijd om goed te informeren naar vergoeding in geval van behandeling IN het ziekenhuis. En anders altijd met een brief van de huidtherapeut een aanvraag in te dienen bij de zorgverzekeraar.
Wat is lasertherapie?
In de geneeskunde wordt steeds meer gebruik gemaakt van lasers, onder andere bij overbeharing, ingegroeide haren, ontstekingen in de baardstreek of ontstekingen in de oksels en liezen. Laser staat
voor Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation, of met andere woorden de versterking van licht door het stimuleren van straling. Een laser is in staat om selectief bepaalde structuren in de huid, zoals de haarwortel, te beschadigen. Welke structuren worden beschadigd en welke niet is afhankelijk van het type laser en de sterkte van de straling.
Voor de ontharing met laser bestaan er twee soorten ‘lasers’. De eerste is een echte laser en de tweede is de zogenaamd IPL (flitslamp of inentse pulse lamp). Een laserapparaat zendt licht uit op één bepaalde golflengte, terwijl een IPL of flitslamp licht uitzendt op meerdere golflengten.
Als je een laserbehandeling wilt ondergaan voor ontharing is het erg belangrijk dat je met een echte laser behandeld wordt en niet met een IPL. Dit omdat laser het effectiefst gebleken is voor ontharing.
Patiënten ervaring
Lasertherapie als behandeling bij HS
Mijn naam is Beau (23 jaar) en ik heb al van jongs af aan Hidradentitis Suppurativa. Na veel jaren antibioticakuren en ook veel operaties kwam twee jaar geleden lasertherapie als aanvulling op mijn behandeling voor HS op mijn pad. Ik was ontzettend opgelucht dat ik hiervoor in aanmerking kwam en ik kon niet wachten hiermee te starten. Voor mij was het alleen al een opluchting dat ik mijn HS plekken door de lasertherapie waarschijnlijk een stuk minder hoefde of kon scheren in gebieden waar HS aanwezig was. Laat staan dat het mijn HS plekken zou kunnen verminderen door de haarzakjes die vernietigd worden tijdens de therapie.
Ik ben inmiddels 1,5 jaar bezig met laseren en ik ben ontzettend tevreden. Ik merk dat de haargroei veel minder is geworden en met een rustigere huid als resultaat. Ik merk dat de hoeveelheid plekken die zijn gaan opspelen in de afgelopen 1,5 jaar verwaarloosbaar is. Hierbij moet in acht worden genomen dat door mijn leefwijze en andere aanpassingen rondom mijn behandeling mogelijk een rol heeft gespeeld. Al met al ben ik zeer te spreken over deze aanvullende behandelwijze van HS en ik hoop dat nog vele anderen hier gebruik van kunnen of mogen maken. Ik ben van mening dat het verzamelen van bewijsmateriaal om deze therapie te ondersteunen van groot belang is in de nabije toekomst.
Wat doet een huidtherapeut?
Huidtherapeuten behandelen mensen met een zieke of beschadigde huid. Dit kan zowel zonder verwijzing als op verwijzing van een huisarts of specialist. Doel van de behandeling door een huidtherapeut is het opheffen, verminderen of voorkomen van een stoornis of beperking als gevolg van een huidaandoening. Het beroepsprofiel huidtherapie van februari 2023 toont dat de huidtherapeut zich op een breed werkterrein bevindt. In onderstaande tabel staat een niet uitputtende lijst van de indicaties voor huidtherapeutische zorg. De beschreven huidaandoeningen en klachten kunnen onder meerdere categorieën vallen. Deze lijst kan in de toekomst aangevuld worden door ontwikkelingen in het vakgebied.
Een huidtherapeut is een paramedicus en behandelt je vanuit een eigen praktijk, een groepspraktijk, gezondheidscentrum of een ziekenhuis. Lees meer over huidtherapeuten op de website van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten. Daar kun je ook een gediplomeerde huidtherapeut bij jou in de buurt vinden.
Rol van de huidtherapeut bij HS
Een huidtherapeut kan verschillende behandelingen aanbieden bij HS en zal altijd een maatwerk advies geven. Overleg dit bij twijfel altijd met je behandelend huisarts of dermatoloog.
Denk bij behandelingen aan; lasertherapie (LAight), ontharing, lichte exfoliatie (peeling) of littekentherapie.
Er is een huidtherapeut lid van onze Medische Advies Raad, dus je kunt met vragen terecht bij de HPV (secretariaat@hidradenitis.nl)
Gastlessen
Daarnaast hebben we als patiëntenvereniging vrijwilligers die gastlessen aanbieden in de opleiding huidtherapie aan de Hogeschool Utrecht. Zo reiken we vroegtijdig de juiste informatie aan over hidradenitis aan de beroepsgroep en laten we weten dat de HPV beschikbaar is voor meer informatie en vragen over HS.
Onderzoek
Zoals eerder gezegd is het effect van laserontharing bij HS (nog) niet wetenschappelijk aangetoond en verschillen de effecten van persoon tot persoon. Op dit moment loopt een wetenschappelijk onderzoek aan het Erasmus MC.
Binnen de vereniging is er onderzoek gedaan naar de ervaringen van huidtherapeuten met behandeling van HS. Voor meer informatie over het onderzoek naar de behandelingen en ervaring van huidtherapeuten, kun je hier een samenvatting downloaden. Voor het volledige onderzoek kun je terecht bij de HPV (secretariaat@hidradenitis.nl)