Wat is Sinus Pilonidalis?

Sinus pilonidalis (haarnestcyste) is een met haar gevulde holte in de bilnaad. Deze holte onder de huid heeft een verbinding door de huid heen naar buiten en kan ook onderhuids een gangenstelsel vormen. Deze holte is van buiten af niet goed te zien. Je ziet een Sinus Pilonidalis dan ook vaak als een klein gaatje of een kleine intrekking in de bilnaad. Sinus is latijn voor ‘’holte’’ en pilonidalis is latijn voor ‘’haarnest’’.

Wat is Sinus Pilonidalis?

Oorzaken

Waarom de aandoening bij de ene persoon wel en bij de ander niet ontstaat is niet geheel duidelijk. Er zijn verschillende ideeën over de oorzaken van SP. Een mogelijkheid is dat haarzakjes verstopt raken in de bilnaad. Een andere mogelijkheid is dat haren van buitenaf binnendringen (bijvoorbeeld hoofdhaar). Het komt met name voor bij patiënten tussen de 14-40 jaar oud. Het is een veel voorkomende ziekte waarvoor ongeveer 8000 operaties per jaar in Nederland plaatsvinden.

Symptomen Sinus Pilonidalis

Klachten die voorkomen zijn pijn, jeuk, afscheiding van wondvocht, bloed of pus. Er kan een ontsteking ontstaan waardoor een ophoping van pus (abces) kan optreden. Verder kan er ook een open wond in de bilnaad ontstaan. Er zijn ook voorbeelden van Sinus Pilonidalis waarbij geen klachten ontstaan.

Diagnose en behandeling

Sinus Pilonidalis wordt doorgaans gediagnosticeerd door een huisarts. De diagnose wordt gesteld op basis van symptomen en lichamelijk onderzoek. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor deze aandoening. De keuze voor de behandeling hangt af van de ernst van de aandoening en de individuele situatie van de patiënt. Lezen welke verschillende behandelmogelijkheden er zijn?

Hygiëne

Het is altijd goed om te kijken wat je los van medicatie, behandelingen en focus op de aandoening, zelf kunt doen. Vaak denk je dan meteen aan je hygiëne. Huidtherapeut Manon Kolkman heeft een hygiëneprotocol bij Sinus pilonidalis gemaakt. Dit kan je op weg helpen waar je aan kunt denken.

Download folder  |   Download poster

Jolien heeft last gehad van een haarnestcyste.

“Hoe leg je aan je omgeving uit dat je geopereerd wordt aan je achterste?”