Wat is Sinus Pilonidalis?

Sinus pilonidalis (haarnestcyste) is een met haar gevulde holte in de bilnaad. Deze holte onder de huid heeft een verbinding door de huid heen naar buiten en kan ook onderhuids een gangenstelsel vormen. Deze holte is van buiten af niet goed te zien. Je ziet een Sinus Pilonidalis dan ook vaak als een klein gaatje of een kleine intrekking in de bilnaad. Sinus is latijn voor ‘’holte’’ en pilonidalis is latijn voor ‘’haarnest’’.

Wat is Sinus Pilonidalis?

Oorzaken

Waarom de sinus pilonidalis bij de ene persoon wel en bij de ander niet ontstaat is niet geheel duidelijk. Er zijn verschillende ideeën over de oorzaken van sinus pilonidalis. Een mogelijkheid is dat haarzakjes verstopt raken in de bilnaad. Een andere mogelijkheid is dat haren van buitenaf binnendringen (bijvoorbeeld hoofdhaar). Het komt met name voor bij patiënten tussen de 14-40 jaar oud. Het is een veel voorkomende ziekte waarvoor ongeveer 8000 operaties per jaar in Nederland plaatsvinden.

Symptomen

Klachten die bij een sinus pilonidalis voorkomen zijn pijn, jeuk, afscheiding van wondvocht, bloed of pus. Er kan een ontsteking ontstaan waardoor een ophoping van pus (abces) kan optreden. Verder kan er ook een open wond in de bilnaad ontstaan. Er zijn ook voorbeelden van Sinus Pilonidalis waarbij geen klachten ontstaan.