Ontstekingen in huidplooien

Hidradenitis suppurativa (HS) is een chronische huidziekte. Kenmerkend aan de ontstekingen in de huidplooien is het steeds terugkerende karakter. Het zijn ontstekingen van haarzakjes in lichaamsplooien als oksels, schaamstreek (liezen, bilspleet en genitaliën) en (bij vrouwen) onder de borsten. Maar HS kan ook elders op het lichaam voorkomen, denk dan aan o.a. rug, benen, in het gezicht of achter de oren. Op lichaamsdelen waar geen haarzakjes aanwezig zijn, zoals voetzolen, handpalmen en lippen, komt HS niet voor.

Hoe herken je hidradenitis suppurativa?

HS is niet makkelijk te herkennen. Vaak begint het met een pijnlijke ontsteking, die in het begin nog het meest lijkt op een steenpuist. Later wordt deze groter en dieper en kan het lijken op een ‘normaal’ abces. De ontsteking kan openbarsten, waarbij veel talg en pus vrijkomt. De talgklieren, zweetklieren en andere structuren van de huid kunnen ook ontstoken raken. HS is altijd een terugkerende ontsteking, meestal op telkens dezelfde plaatsen, maar het kan daarna ook uitbreiden naar andere plaatsen op het lichaam.

Symptomen op lange termijn

Op lange termijn kunnen er gangen in de huid ontstaan, zogenaamde sinussen. Ook komen grote mee-eters of zwarte punten in de huid voor (double ended pseudocomedonen) en kunnen er holtes in de huid ontstaan (cysten). De pus-achtige afscheiding uit cysten en sinussen zal een onaangename geur veroorzaken. Wanneer de huid weer geneest, kunnen er littekens achterblijven. Mensen met HS hebben ook regelmatig vermoeidheids- en gewrichtsklachten door de aanhoudende ontstekingsreactie in het lichaam.

Feiten en fabels over ontstekingen in huidplooien (hidradenitis)

Er zijn al veel goede inzichten maar ook nog een paar misverstanden over HS. Daarom zetten we een aantal feiten en fabels op een rij.

Feiten

 • De gemiddelde tijd tot een juiste diagnose duurt nog steeds 7 jaar.
 • Hidradenitis veroorzaakt pijn, vermoeidheid en soms ook jeuk.
 • Hidradenitis is niet te genezen, maar kan met de juiste aanpak beter onder controle worden gehouden.
 • Roken en overgewicht hebben een negatieve invloed op hidradenitis.
 • De behandeling van hidradenitis is vaak een combinatie van medicatie en chirurgie.

De dermatoloog is de coördinerend specialist voor de behandeling van hidradenitis. Er is veel verborgen leed onder mensen met hidradenitis. Zie ook kwaliteit van leven.

Fabels

 • Met goede hygiëne gaat hidradenitis vanzelf over.
 • Scheren of deodorant maakt hidradenitis altijd erger.
 • Medicijnen en verbandmiddelen voor hidradenitis worden niet vergoed.
 • Hidradenitis is een ontstekingsziekte van de zweetklieren.
 • Hidradenitis is besmettelijk.
 • Incisie en drainage van een abces leidt tot genezing. Zie ook chirurgische behandeling

Lees meer over de kenmerken en de behandelmogelijkheden of kijk of jouw vraag beantwoord wordt bij de veelgestelde vragen.

Je hebt er maar één van

… dus luister goed naar je lichaam en doe wat je moet doen om je goed te voelen.