Abcessen laten doorprikken, laten leeglopen of een incisie en drainage (I & D) toepassen? Op de spoedeisende hulp of bij de huisarts? Experts adviseren: alléén als het absoluut noodzakelijk is. En helaas is pijn geen noodzakelijkheid. Het wordt alleen gedaan als een abces is geïnfecteerd en deze procedure is vereist, of als je een groot abces hebt dat te lang duurt (weken tot maanden) en de pijn volledig ondraaglijk is. Neem dan altijd eerst contact op met je dermatoloog, aangezien SHE-artsen en huisartsen vaak niet gekwalificeerd zijn om een goede I & D bij HS uit te voeren door gebrek aan kennis van de ziekte.

Zelf ontlasten, opensnijden of het gebruik van een naald? Nooit doen!

Kans op verergering

Herhaaldelijke I & D ‘s in dezelfde gebieden mogen niet worden gebruikt als regulier onderhoud voor hidradenitis. Dit wordt nu ook aangepast in de richtlijnen voor HS. Deze procedures zijn zeer riskant, zelfs in een steriele omgeving en als ze worden uitgevoerd door professionals.

De impact van zulke ingrepen wordt pas in de loop van de tijd duidelijk. Elke keer dat gesneden wordt in hetzelfde gebied of in de buurt van dat gebied, bouwt zich littekenweefsel op. Hoe meer littekenweefsel, hoe groter de kans op onderhuidse tunneling. Als je bijvoorbeeld HS hebt in stadium 1 of een mild stadium 2, zonder littekenweefsel / tunneling of minimaal littekenweefsel / tunneling, dan heb je zelfs een verhoogde kans op een hoger stadium HS én op de vorming van abcessen in andere gebieden en de omliggende gebieden. Je loopt dus een serieus risico om de ernst van je HS te vergroten.

Ook loop je het risico om toekomstige behandelingsopties te belemmeren. Bij een brede excisie of CO2-laseroperatie, kan littekenweefsel dat ontstaan is ​​door zelf ontlasten of I & D’s, de operatie bemoeilijken. Of resulteren in een hevigere operatie en een langer herstel.

Slechte genezing en risico op fistels

Een ander veel voorkomend probleem dat ontstaat als gevolg van ontlasten of een I & D is de ontwikkeling van een continu drainerend abces en open wonden die heel moeilijk te genezen zijn. Dit soort problemen ontstaan niet pas na meerdere I & D’s, dit kan ook gebeuren na slechts één keer opensnijden.

Naast het bovenstaande vergroot je de kans op het ontwikkelen van fistels (een fistel is een abnormale verbinding of doorgang die twee organen of vaten verbindt die normaal niet met elkaar in verbinding staan). Ontlasten of I & D van een perianaal abces (anale gebieden) kan resulteren in chronische anale fistels en kan een fistulectomie door een chirurg vereisen (een operatie waarbij de fistelgang wordt opengelegd).

Wat dan wel?

Ontlasten en I & D’s zijn een van de ergste dingen die u kunt doen voor hidradenitis, en daarom zullen steeds meer artsen en ziekenhuizen het niet doen. HS-specialisten pleiten dat het beste is om de abcessen op natuurlijke wijze te laten opengaan en leegvloeien (zonder duwen of drukken). Elke arts die deze ziekte kent, gebruikt deze methode van I & D meestal als laatste redmiddel of weet wanneer het gepast is. Betere oplossingen voor verlichting zijn: steroïde injecties/lokale Kenacort-injecties, mini-deroofing en pijnstilling.

Adviseer nooit anderen

Als je er zelf toch voor kiest om abcessen te laten doorprikken of een I & D te laten doen ongeacht de risico’s, is dit uiteraard je eigen keuze, maar moedig anderen alsjeblieft niet aan.

Houd er rekening mee dat je, wanneer je anderen “jouw mening, suggesties geeft, anderen promoot, aanspoort of aanmoedigt” om dit te doen, je geen idee hebt wat hun situatie is of wat je veroorzaakt.

  • Zijn ze nieuw met deze ziekte?
  • Wat is de status van hun abces?
  • Hebben ze nog andere medicijnen of aandoeningen?

 

Dit artikel is vertaald van HSconnect.org

De inhoud van dit artikel is niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan je arts of een andere gekwalificeerde zorgverleners je vragen heeft over een medische aandoening. Negeer nooit professioneel specialistisch medisch advies.

Dit artikel is geschreven door Denise Panter-Fixsen, bewerkt door Brindley Kons en vertaald en bewerkt door Susanne De Goeij.