Hidradenitis suppurativa deroofing, hoe gaat dat? Wij leggen het stapsgewijs uit in beeld en tekst. Hidradenitis suppurativa deroofing start met een verdoving rondom de ontsteking.

Bij sommige lotgenoten doen de prikken veel pijn (ook afhankelijk van het gebied). Er bestaat dan de mogelijkheid om het gebied eerst te verdoven met een soort gel. Deze moet eerst een half uurtje intrekken, waarna het gebied alsnog wordt verdoofd d.m.v. prikken.

Zichtbaar is de zogenaamde electrische lus, welke in Nederland bij heel veel deroofings wordt gebruikt. Door de electriciteit welke door deze lus wordt geleid, wordt de aangedane huid niet weggesneden maar weggebrand.

Wees niet bang dat je onder stroom komt te staan, hiervoor worden maatregelen getroffen!

Er wordt een sonde ingebracht in de opening van de ontsteking om te kijken hoe groot deze is. De fistelgangen zijn namelijk niet altijd van buitenaf even duidelijk zichtbaar.

Hier is goed te zien dat het niet alleen een gaatje betreft, maar dat dit het uiteinde van een fistelgang is.

De sonde wordt gebruikt om aan te geven welk gebied moet worden verwijderd met de electrische lus.

Na het verwijderen van het bovenste laagje huid is nu duidelijk het onderliggende gangetje te zien.

Toch wordt voor de zekerheid gekeken of er niet nog meer fistels aanwezig zijn. Hier blijkt het gangetje onderhuids ook nog een andere kant op te zijn gegaan.

Op de foto is nu te zien dat er nog wat meer huid is verwijderd aan de rechterkant.

Na het verwijderen van de bovenste huidlaag welke de fistelgang verborg, kiezen veel artsen ervoor om te stoppen.

Andere artsen kiezen ervoor om voor de zekerheid toch nog wat van deze onderlaag weg te schrapen, zoals zichtbaar op de foto.

De wond wordt open gelaten om vanuit de wondbodem omhoog te groeien alvorens de huid zich sluit. Deze wonden worden over het algemeen niet gehecht, zodat eventuele resten en bacteriën er makkelijk uit kunnen.
Afhankelijk van de grootte van de wond kan het genezingsproces een aantal weken duren.