Van 7 tot 10 september 2022 vond het EADV (European Academy of Dermatology & Venereology) congres in Milaan plaats. Dit is een Europees dermatologie congres waar de laatste ontwikkelingen over huidaandoeningen, waaronder HS, gepresenteerd worden. Helaas konden we er als vrijwilligers van de HPV zelf niet bij zijn, maar op 19 september 2022 organiseerde Novartis Nederland een paneldiscussie. Daarin werden de hoogtepunten uit het congres besproken en namen wij deel.

Wat ter sprake kwam
Dr. Hessel van der Zee besprak de ontwikkelingen omtrent HS.

  • Wat Van der Zee in Milaan meteen was opgevallen, waren de grote billboards in de metrostations waar aandacht voor HS gevraagd werd. Een heuse awareness campagne dus!
  • Op het gebied van behandelingen voor HS is er veel gaande in de onderzoekswereld.
    Een belangrijk onderzoek vergeleek een 12 weken durende behandeling met Doxycyline met een combinatietherapie van Clindamycine en Rifadine. De HiSCR (een uitkomstmaat voor HS patiënten tijdens klinische onderzoeken, waarbij voornamelijk de vermindering van het aantal knobbels gebruikt wordt) was bij de Doxycycline 40%, terwijl de combinatietherapie een score behaalde van 45%.
  • Bij de behandeling met biologicals zien we dat er nieuwe middelen gezocht worden. Er is veel aandacht voor Secukinumab. Bij een onderzoek was er een verbeterde HiSCR: geen toename van tunnels en 50% vermindering van abcessen en knobbels bij 45% van de patiënten die deelnamen aan het onderzoek. Wel werd er bij 20-30% van de patiënten een placebo-effect gezien. Dit wil zeggen dat er zowel bij de onderzoekers als bij de patiënten een duidelijke verbetering van de HS gerapporteerd werd, terwijl er geen medicatie toegediend werd. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals het gekende wisselende beloop van HS, het tellen van de letsels (hetgeen vaak moeilijk blijkt) en het draaglijker maken van de HS doordat de patiënten erg goed opgevolgd werden (stressreductie).
  • Andere biologicals die in onderzoek zijn, zijn de JAK-remmers. Er bestaan momenteel drie  verschillende soorten, waarvan Baricitinib de beste resultaten geeft.
  • Ondanks deze onderzoeken en de HiSCR die voornamelijk als uitkomstmaat gebruikt wordt, is er veel discussie over deze uitkomstmaat. De discussie heeft te maken met welke maat er gebruikt moet worden, de HiSCR of de vrij recent ontwikkelde IHS4-55. Naast deze uitkomstmaten, gaat er nog gevolg gegeven worden aan de HiSQAL, een meetinstrument voor de kwaliteit van leven bij HS-patiënten, omdat blijkt dat pijn de belangrijkste klacht is.
  • De Europese richtlijn voor behandeling van HS gaat vernieuwd worden, omdat deze al 7 jaar oud is.

Er is veel aan het gebeuren op het gebied van onderzoek naar HS. We blijven dit voor jullie volgen en delen het laatste nieuws via de HPV. Wil je meer lezen over het verschil tussen een biological die anti-IL17 remmend werkt én TNF– alfa remmend? Klik dan hier.

We kunnen ons voorstellen dat deze informatie vrij medisch en technisch van aard is. Heb je specifieke vragen, stel ze je arts of stuur een mail aan secretariaat@hidradenitis.nl