Pilonidale sinusziekte ook wel genoemd Sinus Pilonidalis (SP) is ontsteking onder de huid in de bilnaad. Bij sommige patiënten is er een relatie met overbeharing in de bilnaad. Soms begint de aandoening met het ingroeien van een haar. Vervolgens ontstaat een holte (cyste) vol met haartjes omdat ze nergens heen kunnen. Daarin kan dan gemakkelijk een ontsteking ontstaan, waardoor een abces (ophoping van pus) kan optreden. De holte onder de huid heeft een  verbinding door de huid heen naar buiten. Sinus Pilonidalis heeft niet zelden een relatie met HS, dus kwamen twee chirurgen in contact met de HPV.

Sinus Pilonidalis is een veel voorkomende ziekte bij jonge volwassenen, welke leidt tot ca. 8.000 operatieve ingrepen per jaar, alleen al in Nederland. Het komt het meest voor in de leeftijd van 14-40 jaar met een oververtegenwoordiging bij mannen (vaak met een zittend beroep of hobby). De ziektelast voor patiënten is zeer hoog en zowel de ontstekingen zelf, als de genezingstijd na operatieve ingrepen hinderen patiënten enorm in het sociale en beroepsmatige leven.

sinuspilonidales1

 

Promotieonderzoek

Een chirurg uit het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht en een collega uit het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam namen dit jaar het initiatief tot een promotieonderzoek op een nieuwe wijze van opereren van Sinus Pilonidalis. Zij maken gebruik van een chirurgische methode waarbij er veel minder grote wonden ontstaan, die minder lang open blijven en daardoor een kleinere kans op een terugkerende ontsteking hebben. De techniek is veelbelovend en schreeuwt om wetenschappelijk bewijs. Wij hopen dat het onderzoek van start kan gaan.

 

Samenwerking met HPV

De HPV neemt deel aan de werkgroep behandelrichtlijn voor Sinus Pilonidalis vanwege de grote overeenkomsten met hidradentis. En niet zelden hebben hidradenitis patiënten ook klachten in de bilnaad of ontwikkelen mensen met SP ook hidradenitis klachten. Meer dan genoeg reden om naast de werkgroep ook het promotieonderzoek te steunen.

Over enige tijd zal de HPV ook op de website een speciale pagina inrichten voor Sinus Pilonidalis en kunnen mensen met SP ook terecht bij de vereniging voor informatie, advies en ondersteuning. Ook is er een Facebookgroep voor SP die beheerd wordt door de HPV. Een nieuwe tak dus! Waar we krachten bundelen en ook deze groep patiënten kunnen helpen.

Naar aanleiding van dit artikel al vragen of wil je meer weten? Bel of mail met de vereniging.