Het onderzoek naar nieuwe biologicals voor de behandeling van hidradenitis staat niet stil. Op dit moment zijn er twee kandidaat geneesmiddelen die vermoedelijk dit jaar op de markt komen. Dit zijn Cosentyx (secukinumab) en bimekizumab. De wetenschappelijke onderzoeken naar deze geneesmiddelen zitten in hun laatste fase en de resultaten zijn goed. De farmaceutische bedrijven zijn dan ook druk in de weer om deze middelen op de markt te krijgen voor de behandeling van hidradenitis.

Secukinumab is een interleukineremmer. Interleukines zijn eiwitten die betrokken zijn bij de ontstekingsreacties in ons lichaam. Secukinumab werkt in op het eiwit IL-17A dat in grote hoeveelheden voorkomt bij hidradenitis en andere aandoeningen zoals bijvoorbeeld psoriasis en spondyloartritis, waarvoor het geneesmiddel op dit moment ook gebruikt wordt.

Bimekizumab (Bimzelx) is ook een interleukineremmer en werkt in op IL-17A en IL-17F. Dit geneesmiddel is momenteel al goedgekeurd in Europa voor de behandeling van ernstige psoriasis en dus binnenkort waarschijnlijk ook voor de behandeling van hidradenitis!

We volgen deze ontwikkelingen voor jullie nauw op en informeren jullie als er meer nieuws bekend is over de aanvragen en goedkeuringen van deze nieuwe biologicals.