door Beau Konijn

Het inrichten van je omgeving om JOU als persoon het beste te ondersteunen. In een voorgaand blogje heb ik het kort al even gehad over het creëren van een ‘veilige haven’ of een ‘basiskamp’. Dat is een heerlijke plek om te kunnen veranderen naar datgene wat jij wilt. Echter ben je niet alleen op de wereld en heb je doorgaans met meerdere mensen te maken in je leven. Hoe zit dat dan? Hoe ga je daarmee om? Hoe pak je dat aan? Ik deel graag met je hoe ik dat destijds heb gedaan.

Je bent net als een bloem

Ik ben nooit zo van de cheesy uitspraken, maar er zijn er toch enkele die mij altijd bij blijven of veel voor mij betekend hebben. Zoals: “When a flower doesn’t bloom, you fix the environment in which it grows, not the flower.” Wat inhoudt dat als een bloem niet groeit, je eerst iets gaat doen aan de omgeving in plaats van de bloem vervangen. Bijvoorbeeld door hem meer water te geven, hem uit of juist in de zon te zetten.

Door deze uitspraak besefte ik mij als tiener wat er moest gebeuren. Om er echt voor te zorgen dat ik als bloem zou floreren (en  mijn gedragsverandering lang vol te houden). Naast de veilige haven die ik voor mezelf creëerde, moest ik alles om me heen ook maar eens goed onder de loep nemen.

When a flower _ blog Beau
Door deze uitspraak besefte ik mij als tiener wat er moest gebeuren.

Grote schoonmaak

Met wie je omgaat, naar wie en waar je naar luistert, waar je naar kijkt, welke boeken je leest en waar je in gelooft bepalen allemaal hoe jij je gedraagt. Dus ook hoe jij tegenover je verandering staat. Of je er vertrouwen in hebt, of je gesteund wordt en hoe je je voelt.

Ga bijvoorbeeld eens je mobiele telefoon grondig door. Wat staat erop? Wie volg ik? Waar word ik blij van? Wat helpt mij? Wat of wie geeft mij energie? En wie of wat eigenlijk niet? Dit helpt je om je omgeving positief in te richten, maar ook om je externe omgeving een beetje af te kaderen

Durf te kiezen voor jezelf

Het klinkt misschien een beetje egoïstisch, maar succesvol veranderen kan soms alleen als je voor jezelf durft te kiezen. Ik ben echt een mensenmens. Ik wil niemand teleurstellen, overal ‘ja’ op zeggen en iedereen te vriend houden. Toch merkte ik dat toen ik bezig was met mijn doelen, niet alles in mijn leven daaraan bijdroeg. Dan sta je voor een keuze…. Ga ik door zoals altijd? Of kies ik voor mezelf en moet ik misschien afscheid nemen van dingen en mensen? Dat laatste is vaak wat je het meeste gaat opleveren, al is het op het moment van kiezen best lastig.

Succesvol veranderen kan soms alleen als je voor jezelf durft te kiezen.

Wie neem je mee op reis?

Bij eerdere afvalpogingen toen ik nog erg jong was, betrok ik nagenoeg niemand bij mijn nieuwe intenties. Lekker veilig. ‘Als het weer misgaat weet toch niemand dat ik het heb geprobeerd’, dacht ik toen. Bij de serieuzere poging die ik ondernam op mijn 15e (die tot nu toe – 8 jaar later -nog steeds effectief blijkt) pakte ik dit toch wat anders aan. Ik stoot mij namelijk niet nog een 8e of 9e keer aan dezelfde steen.

Ik maakte een daadwerkelijke ‘kaart’ van wie ik mee zou willen nemen op mijn reis. Welke personen heb ik in mijn omgeving? Hoe ondersteunen zij mij? Welke rol spelen zij in de verandering die ik wil maken (een gezondere leefstijl)? Wie zou mij kunnen helpen óf belemmeren? Vervolgens betrok ik de mensen die mij op een positieve manier konden ondersteunen bij mijn reis naar een gezonder leven. Dit betekende mijn gezin/familie waar ik mee samenwoonde en mijn beste vriendinnen. De mensen die niet op de kaart stonden, daar ging ik minder tijd mee doorbrengen.

Opnieuw klinkt dit (véél) makkelijker gezegd dan gedaan. Het betekent ook niet dat je mensen allemaal de deur moet wijzen en in je eentje over blijft, maar het leert je wél nadenken over wat jij echt zelf wilt, welke waarden je hebt, wie daarbij aansluiten en je grenzen kunnen aangeven. Niets is krachtiger dan dat.

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden

Er was destijds niemand die mij hiermee heeft geholpen. Proberen, vallen en weer opstaan heeft mij tot een route geleid en gebracht tot waar ik nu ben. Ik ben ontzettend dankbaar voor de leerzame lessen en alles wat ik heb meegemaakt. Daarom wil ik dit graag delen met jou. Zodat jij misschien niet het wiel alleen hoeft uit te vinden.

Uiteraard omvat het succesvol veranderen van gedrag meerdere key-componenten, maar als je op een gegeven moment de rode draad hierin ziet, veranderen veel dingen vanzelf. Onthoud goed dat  JIJ zelf de hoofdregisseur bent van jouw leven/reis. Op ieder moment kan je beslissen een andere koers te gaan varen, te kiezen voor jezelf, iets net even anders te doen. Om uiteindelijk werkelijk te kunnen genieten van jouw reis!

Mocht je hier nog vragen over hebben of heb je een duwtje in de juiste richting nodig? Stuur me dan vooral een berichtje via mijn mail (beaukonijn@outlook.com) of zoek me op op social media (ik ben het meest actief op instagram).

Laat ons jou helpen!

Heb je zelf HS of een van je naasten, word dan voor slechts € 25,- per jaar lid van de HPV. Want je staat er niet alleen voor! Je ontvangt onze nieuws-updates over onderzoek en behandelingen, het blad HeeldeHuid en uitnodigingen voor bijeenkomsten en (online) lotgenotencontact. En hoe meer leden, hoe groter onze vuist voor belangenbehartiging voor iedereen met HS in Nederland en België.

Doneer en help mee!

Wil je ons op een andere manier steunen? Met een (eenmalige) online donatie vanaf € 5,- kun je ons al helpen. Kies in het formulier welk bedrag je wilt doneren en je draagt direct bij aan meer bekendheid en juiste behandeling van de ziekte én aan informatie en steun voor mensen met HS. De HPV heeft een ANBI-status: jouw donatie is geheel of gedeeltelijk aftrekbaar van de belasting.

Onze sponsoren

HPV logo Janssen
AllweCare logo
Novartis