door Beau Konijn

Het inrichten van je omgeving om JOU als persoon het beste te ondersteunen. Ik vond het leuk om over dit onderwerp een blogje te schrijven. Want wat houdt het precies in en wat heb je eraan? Precies wat ik dacht toen ik dit voor de eerste keer hoorde.

Eerdere afvalpogingen

Ik wilde iets veranderen in mijn leven. Daar heb ik inmiddels wel vaker over geschreven. Het veranderen van jezelf is best een uitdaging. Als je het hebt over nieuwe gewoontes aanleren, nieuwe dingen uitproberen en vast willen houden heb je daar best wat voor nodig.

Ik kwam er al gauw achter dat het mee veranderen van je omgeving enorm bijdraagt aan het volhouden van wat je verandert. Ik leg het je graag uit aan de hand van mijn voorbeeld:

Ik heb nogal wat afvalpogingen gedaan in mijn leven. Vaak vrij rigoureus, vertelde aan niet veel mensen erover, ik stopte gewoon simpelweg met het eten van ongezonde voeding of volgde een streng dieet. Vaak had dit even effect, ik viel kilo’s af, maar je raadt het misschien al? Het kwam er net zo snel weer aan. Ik zat vervolgens weer flink te balen. Wat er dan in mijn hoofd rondging was ook niet zo gezellig: ‘nog een faalpoging’, ‘wat een slappe hap Beau’, ‘weer niet succesvol’, ‘wat ben ik toch lekker bezig maar niet heus’. Ik maar denken dat het voornamelijk aan mezelf lag (hint hint).

Bij eerdere afvalpogingen had ik me erin vergist dat echt overal verleidingen zijn.

Bij eerdere afvalpogingen had ik me erin vergist dat echt overal verleidingen zijn. Nog nooit in de geschiedenis hebben we zoveel welvaart gekend. Heel fijn hoor, maar tegelijkertijd brengt het ons ook zoveel overvloed.

Een jungle aan verleidingen

Op iedere hoek van de straat, in ieder tankstation, supermarkt, zelfs bij de sportschool vind je snacks of ‘niet verantwoorde’ voedingsmiddelen. Gemiddeld 80% van de aanbiedingen in de supermarkt bestaat uit bewerkt voedsel. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Letterlijk een Jungle vol verleidingen. En nu? Wat kan je hier zelf tegen doen? Het lijkt een verloren zaak. Het wordt jou wel heel lastig gemaakt maar je eigen weg erdoor vinden gaat je enorm helpen. Om je omgeving hier dus ook in mee te nemen is het allerbelangrijkste dat je je beseft dat bijna alles om je heen bijna ingericht is om jou de ongezonde keuze te laten maken.

Bouw een veilig basiskamp

Wat je nodig hebt is een veilige plek die wel is ingericht om je de gezonde keuze te laten maken. Waar gevaren niet constant op de loer liggen. Ik deed dit door mijn huis of zelfs mijn kamer in te richten in lijn met mijn verandering. Ongezonde snacks of voeding de deur uit. Mijn moeder en zus wilden graag met mij meedoen (positieve invloed in mijn omgeving). Mijn vader en broertje hielden hun eigen kast of ruimte waar ongezondere voeding in stond (wel uit het zicht). Ik richtte mijn kast opnieuw in zodat mijn sportkleding een prominentere plaats kregen. Ik hing post-its op met woorden of zinnen die mij deden herinneren aan waarom ik dit wilde. De achtergrond op mijn telefoon kreeg een motiverend tintje. Ik schoonde mijn mobiel op van apps, foto’s en content die mij niet langer hielp bij het behalen van mijn doelen. Ik haalde gezonde tussendoortjes en ingrediënten voor goed gevulde maaltijden in huis. Mijn veilige haven had ik thuis gecreëerd.

Ik heb nogal wat afvalpogingen gedaan in mijn leven.

Het begeven op glad ijs

Zodra ik buiten mijn ‘basiskamp’ kwam had ik natuurlijk nog steeds hetzelfde als voorheen. Overal verleidingen. Je begeeft je letterlijk continu op glad ijs. Wat is dan mijn tactiek geweest? Zorgen dat ik goed voorbereid op pad ging. Wat inhield dat ik genoeg had gegeten, gezonde snacks, tussendoortjes mee had (voor het geval dat) of dat ik een eigen gemaakte maaltijd meenam. Daarbij hoort dat je een plan hebt. Waar ga je heen? Met wie (mensen die ik heb ingelicht of juist niet)? Weet je wat je gaat doen? Kan ik daar bijvoorbeeld iets ‘gezonders’ eten? Wat doe ik als dat niet kan? Soms hield dat bijvoorbeeld in dat ik een menu kaart alvast van tevoren bekeek of dat ik zelf een plekje uitzocht waar we gingen eten. Ook kan het zijn dat ik met een vriendin afspreek en een rondje ga lopen in plaats van een terrasje te pakken.

Na regen komt zonneschijn

De essentie van mijn boodschap is zeggen dat het behalen van je succes niet alleen aan jouw eigen motivatie en doorzettingsvermogen ligt. Als het aankomt op het veranderen van je gedrag is het bewezen dat je omgeving een van de sleutel factoren is. Soms is het lastig om je omgeving aan te passen, omdat het al jaren zo verloopt, je dezelfde mensen blijft zien of soms je grootste verleidingen niet uit de weg kunt gaan. Maar ga toch de uitdaging aan!

Ik heb gemerkt dat zodra ik mijn omgeving zo inrichtte dat het bijdroeg aan de nieuwe ‘Beau’ er zóveel meer dingen vanzelf gingen. Het is letterlijk je omgeving inrichten voor succes in plaats van nog meer faalpogingen. Vandaar dat ik hier ook zo gepassioneerd over door kan praten.

Mocht je hier nog vragen over hebben of heb je een duwtje in de juiste richting nodig? Stuur me dan vooral een berichtje via mijn mail (beaukonijn@outlook.com) of zoek me op op social media (ik ben het meest actief op instagram).

Laat ons jou helpen!

Heb je zelf HS of een van je naasten, word dan voor slechts € 25,- per jaar lid van de HPV. Want je staat er niet alleen voor! Je ontvangt onze nieuws-updates over onderzoek en behandelingen, het blad HeeldeHuid en uitnodigingen voor bijeenkomsten en (online) lotgenotencontact. En hoe meer leden, hoe groter onze vuist voor belangenbehartiging voor iedereen met HS in Nederland en België.

Doneer en help mee!

Wil je ons op een andere manier steunen? Met een (eenmalige) online donatie vanaf € 5,- kun je ons al helpen. Kies in het formulier welk bedrag je wilt doneren en je draagt direct bij aan meer bekendheid en juiste behandeling van de ziekte én aan informatie en steun voor mensen met HS. De HPV heeft een ANBI-status: jouw donatie is geheel of gedeeltelijk aftrekbaar van de belasting.

Onze sponsoren

HPV logo Janssen
AllweCare logo
Novartis