door Beau Konijn

Motivatie, wat is dat nou precies? Wat moet je daar precies over weten? Wat kun je ermee als je je leefstijl en gedrag wilt veranderen? Kan je hier wel op vertrouwen? Ik vergelijk motivatie vaker met de golven van de zee. Waarom? Dat leg ik je graag uit!

Motivatie komt in golven

Je hebt een doel, een droom. Misschien wil je lekkerder in je vel zitten. Misschien wil je een actievere leefstijl. Misschien wil je meer tijd besteden aan een nieuwe hobby. Vaak als je die doelen stelt ben je gemotiveerd om deze uit te voeren. Je gaat ermee aan de slag. Toch merk je dat na verloop van tijd je motivatie wat afzwakt. Je hebt niet zoveel zin meer om te gaan bewegen, of om voor die appel te kiezen ‘s avonds op de bank. Hoe is dat nu toch mogelijk?

Niet alle dagen zul je gemotiveerd zijn. Dat is een feit. Sterker nog, meer dagen zul je niet spectaculair staan te springen om te werken aan je doel. De dagen in het jaar dat je er wel om staat te springen zijn op één, misschien twee handen te tellen. Dit komt omdat het moeite kost om te veranderen en nieuw gedrag jezelf eigen te maken. Om beter te begrijpen hoe motivatie werkt zou je dit kunnen vergelijken met de golven van de zee. Het zijn golven die vaak door het jaar heen voorbij komen. Soms wat frequenter en soms juist wat minder vaak.

Als een surfles

Toen ik voor het eerst met mijn leefstijlveranderingen bezig was had ik ook verschillende golven aan motivatie.  Dit kon zijn op wekelijkse basis. Als ik bijvoorbeeld weer wat slechter had gegeten en ik me graag weer fitter wilde voelen. Of als ik een leuke jurk zag waar ik graag in zou willen passen. Daarnaast had ik vaak jaarlijks terugkerende motivatiegolven. Bijvoorbeeld voor de zomer; weer een poging om prettiger in een bikini op het strand te kunnen lopen of in december, waarbij ik me voornam dat ik in januari alles anders ging doen. Ik had door de jaren heen veel golven voorbij zien komen en probeerde hier ook gebruik van te maken. Maar steeds weer voelde het alsof het maar van korte duur was en ik zo weer die motivatie verloor. Vaak was ik dan weer terug bij mijn oude gewoontes en was het alsof ik steeds weer opnieuw voor het eerst moest leren surfen.

En soms was het zelfs even helemaal windstil. Daar lig je dan, met je surfplank te dobberen in zee. Turend naar de horizon en wachtend op de volgende golf. Zonde van je intenties om al die tijd te wachten tot de motivatie komt om ze om te zetten in actie!

Storm als excuus

Als je graag iets in je leefstijl of gedrag zou willen veranderen is dat vaak niet waar je de hele dag door mee bezig kan zijn. Soms gebeurt er veel in je leven, misschien leuke, nieuwe dingen of veel tegelijk. Dit kan voelen als overweldigend of hectisch. Net als de zee wanneer het stormachtig is. De meeste mensen gaan met stormachtig weer ook niet fijn de zee in om te gaan zwemmen of surfen. (Alhoewel ik wel enkele vrienden ken die zo gek zijn om dat te doen ;)). Niet echt ideale omstandigheden om dan van jezelf te verwachten om een verandering goed door te zetten en goed te kunnen surfen op deze golven.

Het is goed om voor jezelf te weten wat er allemaal speelt in je leven, wat je aandacht vraagt en waar je prioriteiten liggen. Op het moment dat ik aan de slag ging om mijn leefstijl langdurig aan te passen, probeerde ik dit ook op een moment te doen dat er niet al te veel dingen speelden in mijn leven, zodat ik mij goed kon focussen op mijn doel en hier ook mijn prioriteit kon leggen. Kun je wegens drukte niet geheel focussen op het veranderen van je leefstijl, dan is het goed om te kijken in hoeverre het je lukt om kleine stapjes te zetten en die te onderhouden. Zodat je hier gerichter vervolg aan kan geven als je je in rustiger vaarwater begint. Een voordeel daarvan is dat je niet helemaal vanaf nul hoeft te beginnen.

Goede routines of gewoontes opbouwen is niet zo 1,2,3 gedaan.

Motivatie is zo onvoorspelbaar als het weer

Het is belangrijk om te beseffen dat motivatie en het gebruik maken van de golf om je op weg te helpen je zeker kan helpen. Je kunt op motivatie alleen niet vertrouwen om je doel te bereiken of veranderwens te behalen. De golf neemt vaak in eerste instantie in intensiteit en hoogte toe, maar komt ook altijd weer over het hoogste punt heen en gaat weer op in de zee. Er is geen continue stroom aan motivatie waar je op kan bouwen, die altijd blijft en je helpt als je het even moeilijk hebt. Motivatie is zo onvoorspelbaar als het weer. Je kunt er simpelweg niet volledig van op aan. Maar hoe kun je daar dan omheen werken?

Enkele dingen die mij hielpen om door verschillende weersomstandigheden heen te navigeren….

  • Plannen van mijn week. Hierdoor had ik overzicht en kon ik mijn prioriteiten in mijn week terug laten komen en er letterlijk tijd voor in plannen.
  • Denken in oplossingen. Niet iedere dag of week loopt zoals je bedacht hebt of wilt, maar het hielp mij enorm om te kijken naar wat mij wel lukte. Geen tijd voor de sportschool die week? Dan meer op dagelijkse basis bewegen, op je werk, tussen de middag, een extra rondje lopen in de avond of een keertje te voet boodschappen doen.
  • Herinneren aan mijn doel. Ik had een groter doel wat ik vaker opknipte in kleine overzichtelijke stukjes. Ik herinnerde mezelf dagelijks aan mijn doel. Dit kon door inspirerend visionboard op mijn achtergrond, quotes in mijn telefoon, een post-it op mijn spiegel, notificaties met inspirerend tintjes, in de ochtend opschrijven, visualiseren voor ik in slaap viel. Natuurlijk hoef je niet alles iedere dag te doen, maar vaker kwam dit wel voor in mijn dag.

Gewoontes als oneindige golf

Surfen in de zee heb ik nog nooit gedaan. Lijkt me wel mega tof. Misschien ga ik dat aan de hand van deze blog ook wel doen. Maar de golven hebben mij al wel veel geleerd en ik heb inmiddels wel spreekwoordelijk leren surfen. Het geheim is dat ik bouw aan routines die mijn motivatiegolven omzetten in iets voor de lange termijn, waardoor ik mijn motivatie nu zie als een oneindige golf. Deze ondersteunen mij ook als het even windstil is, het stormt of te koud is. Ik hoef niet langer meer te wachten tot ik op gang geholpen wordt door een vluchtige golf aan motivatie. Er staan nu gewoontes voor in de plaats die mij daarbij helpen. Dag in dag uit, 365 dagen lang als ik dat wil. Dat voelt echt heel fijn.

Voorbereiding aan land

Maar goede routines of gewoontes opbouwen is niet zo 1,2,3 gedaan. Dit kost tijd en gaat dat niet in één dag. Net als leren praten, leren fietsen en ook leren surfen. Het is handig om te weten welke gewoontes zouden passen bij de persoon die jij wilt worden of waar jij naartoe werkt. Uit die gewoontes kun je het beste 1 ding kiezen en datgene in je dag implementeren. Bijvoorbeeld meer groente bij avondeten en door de dag heen nuttigen. Laat dit terugkomen op dagelijkse (of wekelijkse basis) totdat je het eigenlijk niet meer weg kunt denken uit je dag. Je lichaam en vooral je brein nemen het op in je dagelijkse routine. Wanneer je die gewoontes je eigen hebt gemaakt, voeg je weer iets nieuws toe. Herhaal deze stappen en bouw aan jouw gewenste routines.

Pak je longboard

Een kwestie van goede voorbereiding dus. Zo kun je meer genieten van de golven die langskomen en zelfs als het windstil is blijf jij verder werken aan waar je heen wilt. Ben jij ook klaar om je longboard te pakken en te gaan surfen op de golf van je leven? Heb je vragen hierover, of hoe dit kan werken voor jou? Stuur me gerust een berichtje of neem contact met mij op. Ik zou het erg leuk vinden om te horen of je hier iets aan hebt gehad.

instagram.com/beaukonijn

Laat ons jou helpen!

Heb je zelf HS of een van je naasten, word dan voor slechts € 25,- per jaar lid van de HPV. Want je staat er niet alleen voor! Je ontvangt onze nieuws-updates over onderzoek en behandelingen, het blad HeeldeHuid en uitnodigingen voor bijeenkomsten en (online) lotgenotencontact. En hoe meer leden, hoe groter onze vuist voor belangenbehartiging voor iedereen met HS in Nederland en België.

Doneer en help mee!

Wil je ons op een andere manier steunen? Met een (eenmalige) online donatie vanaf € 5,- kun je ons al helpen. Kies in het formulier welk bedrag je wilt doneren en je draagt direct bij aan meer bekendheid en juiste behandeling van de ziekte én aan informatie en steun voor mensen met HS. De HPV heeft een ANBI-status: jouw donatie is geheel of gedeeltelijk aftrekbaar van de belasting.

Onze sponsoren

HPV logo Janssen
AllweCare logo
Novartis