door Beau Konijn

Ten aanzien van de HS heb ik onwijs veel uitdagende momenten meegemaakt. Uitdagend voor zowel mijn lichaam, maar vaker nog mentaal. Wat oprecht erg vaak heeft geleid tot vele huilsessies en verslagenheid. Uiteraard is het goed om je emoties te uiten. Heel goed zelfs, anders kropt het zich op en kom je deze emoties vroeg of laat toch wel weer tegen. 

Gedachten sturen

Toen ik jaren geleden met mezelf aan de slag ging, veranderde er al snel een heleboel. Zoals in vorige blogs beschreven viel ik niet alleen kilo’s af, maar ook langzaam werd het perspectief ten aanzien van de ziekte anders. Ik voelde me niet langer een slachtoffer. Mijn aandoening had mij niet langer iedere dag in zijn greep. Ik voelde dat ik invloed kon uitoefenen. Dat was een heel krachtig gevoel. Dit was echt de switch in mijn manier van denken. Zodra ik tegen mezelf zei: “Ik ben niet langer mijn ziekte, ik ben Beau”, voelde ik me beter. Dit ging zeker niet vanzelf! In het begin moest ik mezelf er echt continu aan herinneren mijn gedachten te sturen.

Ik ben dankbaar dat ik kan bewegen, ik kan lopen en mijn benen mij overal heen brengen.

In het begin dacht ik vaak “lekker zweverig” en “wat geforceerd”. Inmiddels zweer ik er echt bij en kan mijn hele omgeving dit aan mij merken.

Dankbaarheid benoemen

Voor mij hielp alles opschrijven ook heel goed. Door op zware momenten mijn gedachten van me af te schrijven, kon ik de zwaarte een plekje geven. Ook dit werd een vorm van mijn gedachten sturen, ik benadrukte de positieve en helpende gedachten. Dag in en dag uit, schrijf ik iedere ochtend drie dingen op waar ik dankbaar voor ben. Het kost je 2 minuten en zorgt voor een geweldige start van mijn dag. Ook hier moet je je in het begin even toe zetten, je merkt (is mijn ervaring) al snel het voordeel ervan. Vaak als ik een goede dag had schreef ik op: “Ik ben dankbaar voor een gezond lijf, dat ik alles kan doen wat ik wil doen” of “Ik ben dankbaar dat ik kan bewegen, ik kan lopen en mijn benen mij overal heen brengen.” Op een slechtere dag is het lastig om positieve dingen te bedenken. Wat ik dan vaker deed, is dingen opschrijven die los staan van mijn ziekte. Voorbeelden hiervan zijn: “Wat heerlijk dat de zon schijnt vandaag” of “Ik zorg goed voor mezelf en maak er het beste van.”

gedachten sturen - Blog Beau

De natuur in!

Ik hoef denk ik niemand te vertellen dat de natuur en buiten zijn enorm veel positief effect heeft op je gemoedstoestand. Ook de natuur heeft een vaste plek in mijn leven gekregen. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn. Even een rondje lopen of even naar het strand gaan (ik heb het geluk dat dit voor mij in de buurt is). Ik heb de laatste tijd een obsessie gekregen voor blauwe luchten en alle kleurenpaletten bij zonsopgang en -ondergang. Als ik door die vervelende HS-bobbels niet veel kon bewegen, dan probeerde ik toch minimaal even buiten te zitten óf te liggen. Even de zon op mijn gezicht of een boekje lezen. De laatste jaren ben ik ook enorm fan van podcasts luisteren. Over positieve mindset en ervaren van ziekte zijn er ook enorm veel te vinden!

Ik wissel de dingen die ik MOET doen af met dingen die ik WIL doen.

Een opgeladen batterij

Zonder de juiste brandstof en energie loopt mij motortje niet zo soepel. Dit geldt in mijn geval voor bijvoorbeeld eten, bewegen en ontspannen, maar ook zeker voor mijn balans tussen alles in het leven. Ik wil natuurlijk het liefste iedere dag of week een positieve energiebalans. Lekker opstaan en een opgeladen batterij om alles in het leven op een gezonde manier aan te kunnen.

Daarom wissel ik de dingen die ik MOET doen af met dingen die ik WIL doen. Naast afspraken of werk, plan ik ook activiteiten in die voor mij belangrijk zijn. Zoals tijd om te bewegen, sporten, mediteren, schrijven, naar het strand, lekker koken, vrienden, familie, een leuk uitje of een vrij middagje met even niks.

Wat ik nog meer doe?

Ik kan nog veel meer kleine dingen benoemen die ik mezelf eigen heb gemaakt en die mij helpen om mijn leuke, positieve zelf te blijven. Ik weet nog ontzettend goed hoe ik tegen mijn ziekte aankeek vroeger. Ik hoef er nu helemaal niet meer bij stil te staan. Het is een nieuwe leefstijl geworden en ik ben niet zomaar meer uit mijn positieve spiraal te krijgen. Het houdt zichzelf op een natuurlijke manier in stand. Dat helpt mij enorm om met de uitdagingen van het leven (zoals HS) om te gaan.

Ik realiseer me dat wat voor mij goed werkt, jou misschien niet hetzelfde effect oplevert. Of veel meer moeite kost. Probeer het toch eens! Want niet geschoten, is altijd mis. Mail of DM me gerust als je ervaringen wilt delen of vragen hebt!

Positieve groet,
Beau

Laat ons jou helpen!

Heb je zelf HS of een van je naasten, word dan voor slechts € 25,- per jaar lid van de HPV. Want je staat er niet alleen voor! Je ontvangt onze nieuws-updates over onderzoek en behandelingen, het blad HeeldeHuid en uitnodigingen voor bijeenkomsten en (online) lotgenotencontact. En hoe meer leden, hoe groter onze vuist voor belangenbehartiging voor iedereen met HS in Nederland en België.

Doneer en help mee!

Wil je ons op een andere manier steunen? Met een (eenmalige) online donatie vanaf € 5,- kun je ons al helpen. Kies in het formulier welk bedrag je wilt doneren en je draagt direct bij aan meer bekendheid en juiste behandeling van de ziekte én aan informatie en steun voor mensen met HS. De HPV heeft een ANBI-status: jouw donatie is geheel of gedeeltelijk aftrekbaar van de belasting.

Onze sponsoren

HPV logo Janssen
AllweCare logo
Novartis