Alles wat je moet weten over een ontstoken haarzakje en hidradenitis

Ontstoken haarzakjes zijn een bron van ongemak vooral wanneer ze zich bevinden rondom lichaamsdelen zoals de schaamstreek, oksel, lies, bilnaad, bikinilijn of (bij vrouwen) onder de borsten. Als je worstelt met deze problemen, ben je niet alleen. Op deze pagina bieden we informatie en inzichten, wanneer je pijn ervaart door ontstoken haarzakjes, pijnlijke haarzakjes, haarwortelontstekingen en huidirritatie door ingegroeide haren.

Wat is een ontstoken haarzakje?

Een ontstoken haarzakje, ook bekend als een ontstoken haarfollikel, treedt op wanneer het haarzakje, het kleine holtevormige orgaan waaruit je haar groeit, ontstoken raakt. Dit kan leiden tot pijnlijke zwellingen, roodheid en soms zelfs pusvorming rond het aangetaste haarzakje.

Wat zijn de oorzaken van ontstoken haarzakjes?

Ontstoken haarzakjes kunnen verschillende oorzaken hebben. Meestal ontstaan ze als gevolg van infecties door bacteriën, schimmels of virussen. Onjuist scheren, huidirritatie en ingegroeide haren zijn veelvoorkomende triggers. Een ernstiger en chronischer geval van ontstoken haarzakjes is hidradenitis suppurativa, ook wel bekend als hidradenitis.

Wat is hidradenitis?

Hidradenitis suppurativa, afgekort als HS, is een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door terugkerende ontstekingen van haarzakjes, meestal in gebieden met plooien en wrijving, zoals de oksels, liezen en billen. Maar HS kan ook elders op het lichaam voorkomen, denk dan aan o.a. rug, benen, in het gezicht of achter de oren. Op lichaamsdelen waar geen haarzakjes aanwezig zijn, zoals voetzolen, handpalmen en lippen, komt HS niet voor. HS kan leiden tot pijnlijke abcessen, littekenvorming en verminderde kwaliteit van leven. Als de ontstekingen in huidplooien steeds terugkomen of uitbreiden, is de juiste diagnose belangrijk.

Wat merk je bij hidradenitis?

De eerste verschijnselen zijn terugkerende pijnlijke ontstekingen in de huid die kunnen uitgroeien tot een abces. Dit zijn pijnlijke, rode bulten en abcessen op de huid, die kunnen openbarsten en pus afscheiden. De meest voorkomende plekken; lichaamsplooien als oksels, liezen, bilspleet, genitaliën en bij vrouwen onder de borsten. De aandoening kan leiden tot littekenvorming en kan een aanzienlijke invloed hebben op je zelfvertrouwen en dagelijkse activiteiten vanwege de pijn en ongemak.

Wanneer moet je een huisarts raadplegen?

Als je symptomen van hidradenitis ervaart, is het raadzaam om een huisarts te raadplegen. In het geval van hidradenitis, chronische ontstekingen van haarzakjes waarbij soms ook de zweetklieren worden aangedaan, is het bijzonder belangrijk om medische hulp te zoeken. Een vroege diagnose en behandeling kunnen de aandoening helpen beheersen en complicaties voorkomen. Klik voor tips en adviezen naar: Wat te doen als je vermoed dat je hidradenitis hebt?

In dit artikel hebben we besproken wat ontstoken haarzakjes zijn, hun mogelijke oorzaken en de relatie met hidradenitis. Als je je zorgen maakt over symptomen die je ervaart of meer wilt weten over deze aandoening, ga dan naar de pagina Heb ik hidradenitis?.

Als je medische klachten hebt, is het raadplegen van een medische professional altijd de beste stap voor een juiste diagnose en behandeling.