Een pijnlijke ontsteking onder je oksel die niet weg gaat

Heb je een pijnlijke, rode bult onder je oksel en weet je niet wat het is? Dit soort klachten kunnen wijzen op een ontstoken haarzakje, zweetklier of zelfs hidradenitis. Wij helpen je graag verder!

Over een ontstoken bultje onder je oksel

Bij een ontsteking van haarzakjes verschijnen er kleine puistjes op je huid. Vaak ontstaan ze door scheren, epileren of door olie of vet op de huid. Meestal verdwijnen de puistjes vanzelf binnen 1 tot 2 weken. Terwijl je wacht op herstel, is het belangrijk om niets op je huid te smeren en niet te scheren of epileren tot de puistjes zijn verdwenen. Dagelijkse hygiëne is cruciaal: was je lichaam elke dag met zeep. Haarzakjes zijn kleine zakjes in de huid waar haren uit groeien, en deze kunnen ontsteken. De medische term voor een ontsteking van de haarzakjes is folliculitis.

Advies bij Hidradenitis

Hidradenitis suppurativa, afgekort als HS, is een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door terugkerende ontstekingen van haarzakjes, meestal in gebieden met plooien en wrijving, zoals de oksels, liezen en billen. Maar HS kan ook elders op het lichaam voorkomen, denk dan aan o.a. rug, benen, in het gezicht of achter de oren. Op lichaamsdelen waar geen haarzakjes aanwezig zijn, zoals voetzolen, handpalmen en lippen, komt HS niet voor. HS kan leiden tot pijnlijke abcessen, littekenvorming en verminderde kwaliteit van leven. Als de ontstekingen in huidplooien steeds terugkomen of uitbreiden, is de juiste diagnose belangrijk.

Wat merk je bij hidradenitis?

De eerste verschijnselen zijn terugkerende pijnlijke ontstekingen in de huid die kunnen uitgroeien tot een abces. Dit zijn pijnlijke, rode bulten en abcessen op de huid, die kunnen openbarsten en pus afscheiden. De meest voorkomende plekken; lichaamsplooien als oksels, liezen, bilspleet, genitaliën en bij vrouwen onder de borsten. De aandoening kan leiden tot littekenvorming en kan een aanzienlijke invloed hebben op je zelfvertrouwen en dagelijkse activiteiten vanwege de pijn en ongemak.

Wanneer moet je een huisarts raadplegen?

Als je symptomen van hidradenitis ervaart, is het raadzaam om een huisarts te raadplegen. In het geval van hidradenitis, chronische ontstekingen van haarzakjes waarbij soms ook de zweetklieren worden aangedaan, is het bijzonder belangrijk om medische hulp te zoeken. Een vroege diagnose en behandeling kunnen de aandoening helpen beheersen en complicaties voorkomen. Klik voor tips en adviezen naar: Wat te doen als je vermoed dat je hidradenitis hebt?

Vragen? Wij helpen je verder!

In dit artikel hebben we besproken wat een ontstoken oksel is, de mogelijke oorzaken en de relatie met hidradenitis. Maak je je zorgen over symptomen? Ga dan naar de pagina Heb ik hidradenitis?.

Als je medische klachten hebt, is het raadplegen van een medische professional altijd de beste stap voor een juiste diagnose en behandeling.