Ontsteking haarzakje in de lies – antwoorden op jouw eerste vragen

Heb je last van een ontstoken haarzakje in de lies, of denk je aan een ontsteking van de talgklier in de liesstreek? Dat is vervelend, ongemakkelijk en kan behoorlijk hinderlijk en pijnlijk zijn. We helpen jou graag op weg. Lees hier wat je moet weten en hoe je ermee om kunt gaan.

Mogelijke oorzaken

Een ontsteking van haarzakjes in de lies kunnen verschillende oorzaken hebben. Het kan het gevolg zijn van wrijving, zoals schurende kleding, of het kan ontstaan door ingegroeide haren na het scheren. Als je merkt dat je met regelmaat last hebt van ontstekingen in de lies, dan kan de oorzaak Hidradentis Supperativa (HS) zijn.

Ontsteking haarzakje in de lies: Wat te doen?

Een ontsteking in de lies kan ongemakkelijk en pijnlijk zijn. Gelukkig zijn er enkele stappen die je kunt ondernemen om verlichting te vinden. Hier zijn enkele suggesties wat je zelf kunt doen:

 1. Warmtecompressen
  Het aanbrengen van warmtecompressen op het getroffen gebied kan helpen om de ontsteking te verminderen en de pijn te verlichten. Gebruik een schone doek gedrenkt in warm water en breng dit enkele keren per dag gedurende 15-20 minuten aan.
 2. Goed schoonhouden
  Reinig het voorzichtig met milde zeep en water en dep het voorzichtig droog. Vermijd agressief schrobben, wat de irritatie kan verergeren.
 3. Vermijd wrijving en druk
  Draag loszittende, ademende kleding om wrijving en druk op het ontstoken gebied te verminderen. Dit kan helpen om verdere irritatie te voorkomen.
 4. Vermijd zelf uitknijpen
  Hoewel het verleidelijk kan zijn, is het belangrijk om het ontstoken haarzakje niet zelf uit te knijpen. Dit kan leiden tot complicaties en infecties.

Wanneer raadpleeg je een arts?

Als je twijfelt over de ernst, moedigen wij je altijd aan om medisch advies bij je huisarts in te winnen. Zeker als de ontsteking vaker terugkomt op dezelfde plek. Tips, hoe dit gesprek voor te bereiden vind je op de pagina een huisarts raadplegen.

Hidradenitis lies

Ervaar je ongemak door terugkerende ontstekingen van haarzakjes, meestal in gebieden met plooien en wrijving, zoals de oksels, liezen en billen, dan kan de oorzaak hidradenitis zijn. Check dit door de signaalkaart op hidradenitis.nl te bekijken. Een vroege diagnose en behandeling kunnen de aandoening helpen beheersen en complicaties voorkomen. Of klik voor tips en adviezen naar: Wat te doen als je vermoed dat je hidradenitis hebt?

Ervaringsverhalen

Ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen die met ontstekingen in de lies, oksels of bilnaad leven? Lees hun persoonlijke verhalen en ontdek hoe ze met de uitdagende aandoening hidradenitis om te gaan. Je kunt helpende ervaringsverhalen vinden op de pagina met ervaringsverhalen.

Heb je nog steeds vragen of wil je meer informatie over een ontstoken haarzakje in de lies?  Aarzel niet om contact op te nemen met een dermatoloog of huisarts. Als je medische klachten hebt, is het raadplegen van een medische professional altijd de beste stap voor een juiste diagnose en behandeling.