Hoe je onderhuidse ontstekingen herkent en behandelt

Heb jij een pijnlijke, rode plek in een huidplooi die warm aanvoelt en pijn doet? Dan kan het goed zijn dat je te maken hebt met een onderhuidse ontsteking. Dit komt vaker voor dan je denkt en kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door een bacteriële infectie, een verstopt haarzakje of omdat strakke kleding is gaan schuren.

Behandeling van onderhuidse ontstekingen

Gaat de ontsteking na een week niet weg of komt deze steeds terug? Raadpleeg dan altijd een arts voor een nauwkeurige diagnose en een passend behandelplan. En hoewel de verleiding groot kan zijn: knijp de ontsteking nooit zelf uit! Je kunt daarmee de infectie verspreiden en het genezingsproces belemmeren. Houd het gebied schoon en droog.

Hidradenitis: als ontstekingen vaak terugkomen

Ondanks de juiste behandeling kan het zijn dat onderhuidse ontstekingen blijven terugkomen. Als dit het geval is, is het belangrijk om je verdiepen in andere aandoeningen zoals hidradenitis. Hidradenitis suppurativa, afgekort als HS, is een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door terugkerende ontstekingen van haarzakjes. Meestal in gebieden met plooien en wrijving, zoals de oksels, liezen en billen. Maar HS kan ook elders op het lichaam voorkomen, denk dan aan de. rug, benen, in het gezicht of achter de oren. Op lichaamsdelen waar geen haarzakjes aanwezig zijn, zoals voetzolen, handpalmen en lippen, komt HS niet voor. HS kan leiden tot pijnlijke abcessen, littekenvorming en verminderde kwaliteit van leven. Als de ontstekingen in huidplooien steeds terugkomen of uitbreiden, is de juiste diagnose belangrijk.

Wat merk je bij hidradenitis?

De eerste verschijnselen zijn terugkerende pijnlijke ontstekingen in de huid die kunnen uitgroeien tot een abces. Dit zijn pijnlijke, rode bulten en abcessen op de huid, die kunnen openbarsten en pus afscheiden. De meest voorkomende plekken; lichaamsplooien als oksels, liezen, bilspleet, genitaliën en bij vrouwen onder de borsten. De aandoening kan leiden tot littekenvorming en kan een aanzienlijke invloed hebben op je zelfvertrouwen en dagelijkse activiteiten vanwege de pijn en ongemak.

Heb je last van een onderhuidse ontsteking in de lies of een ontsteking bij de bil? Klik dan door voor meer informatie over die specifieke vormen.

Als je medische klachten hebt, is het raadplegen van een medische professional altijd de beste stap voor een juiste diagnose en behandeling.