Uit het nieuwe zorgkostenonderzoek van Ieder(in) blijkt dat mensen met een beperking en chronisch zieken vaak een leven lang te maken hebben met een stapeling van zorgkosten. De kans op financiële problemen is aanzienlijk groter dan de gemiddelde Nederlander.  

Het onderzoek laat zien dat een beperking of een chronische ziekte heel veel geld kost. Mensen met een beperking maken niet alleen het eigen risico van 385 euro per jaar bijna allemaal vol. Daarnaast hebben ze vaak ook nog allemaal bijkomende kosten.

Mensen met een beperking hebben bovendien ook nog een lager inkomen dan gemiddeld. Hierdoor tikt de stapeling van zorgkosten extra hard aan.

Uit het onderzoek van Nibud (juni 2024) blijkt dat mensen met een beperking vaak minder geld overhouden, ondanks extra voorzieningen en vergoedingen. Ze moeten meer moeite doen om rond te komen en hebben een groter risico op geldtekort.

Daarom pleit Ieder(in) vor het verminderen van de stapeling van zorgkosten en voor een hoger inkomen.

Lees het volledige artikel en het rapport hier: Zorgkosten rijzen de pan uit voor chronisch zieken en mensen met een beperking – Iederin