Na een ingreep kan je een grote wond overhouden. Het lichaam zal er zelf voor zorgen dat deze wond gaat genezen, maar goede wondverzorging is wel belangrijk. Na de ingreep kan de wond bijvoorbeeld worden afgedekt met een soort zeewierverband, een alginaat, met hierover een absorberend verband. De dag na de ingreep wordt aangeraden het verband te verwisselen. Het verband kan vastzitten, daarom wordt aangeraden om dit onder de douche te doen zodat het voorzichtig losgeweekt kan worden.
Het advies is om te beginnen met twee keer per dag de wond te spoelen onder de douche. Bij weinig/geen lekkage van wondvocht kan de wond 1x per dag worden gespoeld. Na het spoelen kan de wond op dezelfde wijze worden verbonden. Namelijk: een alginaat in de wond, absorberend verband erover en tot slot kan het nog gefixeerd worden door een pleister. Of bijvoorbeeld door een hemd of onderbroek, die ervoor zorgt dat het verband op zijn plek blijft.
Als een aantal dagen na de ingreep nog steeds sprake is van aanhoudende roodheid, pijn of zwelling is het goed om aan de bel te trekken, aangezien er dan sprake kan zijn van infectie van de wond. Zie hier tips voor wondverzorging.

Heeft deze informatie je geholpen?
JaNee
Bron: Hoe verzorg ik het beste mijn wonden na een ingreep?
(https://hidradenitis.nl/veelgestelde-vragen/hoe-verzorg-ik-het-beste-mijn-wonden-na-een-ingreep/)
Print deze pagina

Mede mogelijk gemaakt door Novartis, Boehringer Ingelheim en Janssen