Jolien heeft twee keer last gehad van een haarnestcyste. Ze deelt haar ervaring.

Het begin van een lange strijd

Op achttienjarige leeftijd ontdekte Jolien de eerste symptomen van Sinus Pilonidalis. Ze ervoer constante jeuk en vochtigheid bovenin haar bilnaad. ‘Ik snapte er niets van,’ herinnert Jolien zich. ‘Na een tijdje vroeg ik mijn moeder om ernaar te kijken en zij ontdekte een klein gaatje.’ Deze ontdekking leidde tot een bezoek aan de huisarts, die snel de diagnose stelde.

Een pijnlijke behandeling

De behandeling van Sinus Pilonidalis vereist vaak een chirurgische ingreep en voor Jolien was dit niet anders. Ze werd doorverwezen naar een chirurg voor een operatie, een zogenaamde excisie met secundaire heling.  ‘Het genezingsproces was lang’ zegt Jolien. ‘Omdat ik met een open wond zat ter hoogte van mijn stuitje was dagelijkse verzorging nodig en in de eerste dagen kon ik niet eens zitten.’ Voor de verzorging moest elke dag een verpleegkundige aan huis komen, op sommige momenten zelfs twee keer omwille van het vele wondvocht.

Een tweede ontsteking

Helaas kwam de Sinus Pilonidalis terug. ‘Ik herkende de symptomen meteen,’ vertelt ze. Deze keer was ze beter voorbereid op wat er komen ging, hoewel de herhaling van de aandoening en de daaropvolgende behandeling opnieuw een test waren van haar veerkracht.

Schaamte

Een van de grootste hindernissen in Joliens ervaring was niet de fysieke pijn, maar de schaamte. ‘Hoe leg je aan je omgeving uit dat je geopereerd wordt aan je achterste?” kijkt Jolien terug. Alleen haar naaste familie was op de hoogte van haar aandoening.

Advies van Jolien

Voor wie dezelfde symptomen ervaart, heeft Jolien enkele waardevolle tips. ‘Als je iets ongewoons voelt of jeuk hebt rond je bilnaad, ga dan naar de huisarts. Schaamte is niet nodig,’ benadrukt ze. ‘Hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker het is om te behandelen.’ Jolien wijst ook op het belang van hygiëne na een kappersbezoek. Kleine haartjes zouden wel eens voor problemen kunnen zorgen.

Laat ons jou helpen!

Heb je zelf HS of een van je naasten, word dan voor slechts € 25,- per jaar lid van de HPV. Want je staat er niet alleen voor! Je ontvangt onze nieuws-updates over onderzoek en behandelingen, het blad HeeldeHuid en uitnodigingen voor bijeenkomsten en (online) lotgenotencontact. En hoe meer leden, hoe groter onze vuist voor belangenbehartiging voor iedereen met HS in Nederland en België.

Doneer en help mee!

Wil je ons op een andere manier steunen? Met een (eenmalige) online donatie vanaf € 5,- kun je ons al helpen. Kies in het formulier welk bedrag je wilt doneren en je draagt direct bij aan meer bekendheid en juiste behandeling van de ziekte én aan informatie en steun voor mensen met HS. De HPV heeft een ANBI-status: jouw donatie is geheel of gedeeltelijk aftrekbaar van de belasting.

Onze sponsoren

HPV logo Janssen
AllweCare logo
Novartis