Ride for the sinus is een initiatief van arts-onderzoekers om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar sinus pilonidalis (SP). Initiatiefneemster is Noor Huurman, arts-onderzoeker bij de chirurgie in het Albert Schweitzer ziekenuis in Dordrecht én gedreven wielrenster. Noor houdt zich bezig samen met Christel de Raaff, Boudewijn Toorenvliet en Robert Smeenk (tevens lid van de Medisch Advies Raad van de HPV) bezig met onderzoek naar SP.

Om meer bekendheid te geven aan Sinus Pilonidalis en vooral aan het stigma (een haarnestcyste in de bilnaad) organiseren zij voor de derde keer de Ride for the Sinus! In 2021 startten ze de eerste Ride na de coronacrisis en ook in 2022 vond de Ride plaats. Inmiddels zijn alle meefietsers geworven en is het doel nu zoveel mogelijk bekendheid te geven aan de actie voor donaties.

Noor: “Wij willen laten zien dat iedereen de pech kan hebben een Sinus Pilonidalis te krijgen. Sinus Pilonidalis is een aandoening waardoor wielrennen niet meer mogelijk is. Het geeft een grote ziektelast bij een veelal jonge patiëntenpopulatie. Per jaar worden er voor de behandeling ongeveer 8000 operaties uitgevoerd in Nederland. Helaas is er nog veel onduidelijkheid over wat nou de beste behandeling is. Geld voor wetenschappelijk onderzoek is hard nodig”.

Sinus pilonidalis (haarnestcyste) is een met haar gevulde holte in de bilnaad. Deze holte onder de huid heeft een verbinding door de huid heen naar buiten en kan ook onderhuids een gangenstelsel vormen. De HPV is er ook voor mensen met SP.

Meer informatie over de PSD Research Foundation

Doe jij ook een donatie? Dat kan via onderstaande link!