Verkorten van diagnosetijd bij HS

Over de hele wereld vroegen mensen met de ernstige, chronische huidaandoening hidradenitis suppurativa (HS) in de Hidradenitis Awareness week 2022 om aandacht voor hun ziekte. De Hidradenitis Patiënten Vereniging deed dit in Nederland met een aantal video’s en een online webinar vóór en dóór huisartsen.

De HPV werkt keihard aan goede zorg en kwaliteit van leven voor de ca. 200.000 mensen met HS in Nederland, maar als mensen nog steeds minimaal 7 jaar doen over hun diagnose, dan moet de focus écht op het verkorten van die periode liggen!

Twee huisartsen vertellen ons hoe zij dit zien en Sylvia vertelt ons over de ervaringen met haar huisarts.

Huisarts Eric van Rijswijk, praktijk Den Dungen

Veel mensen met HS-klachten voelen vaak een drempel om naar de huisarts te gaan, want het zit voornamelijk op plekken waar ze zich voor schamen, zoals in oksels, liezen, in de genitaal regio en onder borsten. Eenmaal bij de huisarts is het soms lastig om een beeld te bepalen en diagnose te stellen. Huisarts Eric van Rijswijk vertelt je over zijn ervaringen en geeft advies.

Huisarts Yvette den Ouden, praktijken Haarlem, Zevenhoven

Huisarts Yvette den Ouden is bekend met hidradenitis, maar ziet meerdere punten waarop de 1e lijns zorg voor mensen met HS beter kan. Zoals alertheid bij herkenning van HS, raadplegen van de richtlijnen, doorverwijzen en hulp bieden bij verhogen van de kwaliteit van leven.

HS-ervaringsdeskundige Sylvia

HS-ervaringsdeskundige Sylvia vertelt haar verhaal. Zij spreekt open over de ervaringen die zij had met o.a. huisartsen in de bijna 15 jaar waarin zij leeft met Hidradenitis. Sylvia heeft vanaf haar 15e HS en voelde zich niet altijd serieus genomen door haar huisarts. Ook praktijkassistentes vormden voor haar vaak een barrière en vooral miste ze kennis van HS in de 1e lijnszorg. Ze heeft inmiddels ook ervaren hoe het beter kan, bij haar huidige huisarts.

Werk jij als huisarts, praktijkassistent of -ondersteuner? Wij vragen jouw aandacht voor Hidradenitis Suppurativa (HS) een chronische, pijnlijke en impactvolle huidaandoening. Mensen met HS worstelen gemiddeld 7 jaar met klachten voordat ze juiste de diagnose krijgen. We spraken huisartsen en patiënten over hoe dit korter kan én moet. Over die inzichten gaat deze webinar, met onder andere HS-dermatologe Femke Homan.