door Beau Konijn
Het is alweer even geleden dat ik mijn eerste blog heb geschreven. Dit werd goed ontvangen voor zover ik heb meegekregen. Bovendien vind ik bloggen zelf erg leuk, dus dan ga ik er lekker mee door.
Zoals ik in het vorige stuk ben geëindigd: leefstijl kan wel degelijk een rol spelen bij het verloop van HS, maar dit is voor iedereen anders. Er zijn meerdere leefstijlpijlers, dus bij welke begin je?
Op het web, via je telefoon, in kranten of op televisie is enorm veel informatie beschikbaar. Welke bronnen kan je vertrouwen? Het wordt ook steeds weer aangepast en bij andere bronnen soms weerlegd. Een grote wirwar van meningen waardoor het lastig wordt om echt iets te gaan veranderen. De meeste mensen besluiten hierom ook in hun huidige situatie te blijven totdat er misschien iemand komt die echt DE juiste formule heeft uitgevonden. Toch is dit precies waar het hem in zit!
Gezonder leven, wat ik de rest van mijn leven zou volhouden.
So .. what’s next? Hoe begin je dan? Begin allereerst is bij het vaststellen wat je zelf zou willen. Durf je je eigen welzijn en leven in kaart te brengen?*
Voor mezelf was dit erg duidelijk destijds. Ik wilde enorm graag iets aan mijn gewicht doen en gezonder leven, wat ik voor de rest van mijn leven zou volhouden. Hierin was het belangrijk dat ik alles heel rustig aan zou doen. Langzaam nieuwe gewoonten aanleren totdat iets voor mij normaal werd en dan pas weer een stapje verder. Vaak zijn mensen geneigd om alles direct radicaal om te gooien, denk maar aan de vele goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar. Dit is vaak niet erg succesvol en mensen vervallen vaak weer in hun oude patronen.
Bouw een veilig basiskamp
Belangrijk is dus dat we erachter komen waarom je iets zou willen veranderen en daar kleine aanpassingen in maken. Ons lichaam en brein houden ook ontzettend van kleine succesmomentjes in plaats van grote risico’s en faalervaringen. Begin daarom dus klein. Voor mij vertaalde zich dat in starten met het vervangen van mijn middag tussendoortjes (vaak erg ongezond) naar een stuk fruit. Dit deed ik voor minstens 1-2 weken. Vervolgens deed ik hetzelfde voor mijn ochtend tussendoortjes. Zo raakte ik langzaam gewend aan de verandering. Je zou bijvoorbeeld ook kunnen beginnen bij beweging. Start met twee keer in de week een rondje lopen. Mocht je hieraan gewend zijn, dan kan je dit langzaam uitbreiden.
Ook kan het zijn dat jij eerst met wat andere dingen aan de slag moet gaan. Om er echt achter te komen wat jouw patronen zijn en welke jou positief beïnvloeden en welke negatief. Zo vergaar je kennis over jezelf, die essentieel kan zijn voor als je echt dingen wilt gaan veranderen.
Slow and steady wins the race.
Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is. Iedereen heeft andere behoeften en ook een andere beginsituatie. Wat voor de één belangrijk is, geldt niet voor de ander. Vergelijk jezelf daarom ook niet met anderen. Iedereen bewandelt zijn eigen pad in het leven. Identificeer jezelf met de schildpad uit ‘De haas en de schildpad’.
Zo werkt het ook met het aanleren van nieuwe gewoonten.
*Dit kun je doen door het voor jezelf op te schrijven. De invultool van Positieve Gezondheid is hiervoor ook super geschikt. Dit geeft een mooie weergave van jouw gezondheidsoppervlak of waar jij wat meer aan zou kunnen werken. Hier zal ik later nog meer over vertellen. Op de website van Positieve Gezondheid vind je de invultools mocht je hier al eens naar willen kijken.
En raadpleeg op deze site eens de pagina over voeding, dit helpt je om te onderzoeken en bij te houden wat je eet.