door Beau Konijn

Je neemt je voor om meer bezig te gaan met je gezondheid. Misschien wil je je fitter voelen en meer bewegen of wat gezonder eten en/of je gewicht beïnvloeden. Je hebt dit voornemen al vaker gehad, maar tot nu toe is het nog niet een blijvend succes geweest. Je merkt dat je het wilt, maar echt vertrouwen heb je er ook niet in. Herkenbaar? Bij voornemens en doelstellingen op het vlak van gezondheid speelt zelfvertrouwen een essentiële rol. In deze blog leg ik je graag uit welke eenvoudige stappen jij kunt toepassen om jezelf te helpen en je zelfvertrouwen te verhogen.

Beginnen bij het begin

Vanuit je genen krijg je van je ouders een fantastisch starterspakket mee waarmee je ter wereld komt. Vanaf dat moment bepalen veel factoren hoe jij je gaat vormen. Hierbij speelt je omgeving een belangrijke rol. Dit noemen we ook wel ‘nature’ (aanleg) en ‘nurture’ (met name aangeleerd). Denk aan hoe je overtuigingen zijn, hoe je je gedraagt, wat je normen en waarden zijn, hoe je met mensen omgaat en communiceert. Het grootste gedeelte van dit aangeleerde gedrag wordt in eerste 7 jaar van je mensenleven vastgelegd. Hoe jij op de dag van vandaag in het leven staat, hoe jij tegen dingen aankijkt en hoe jij handelt, komt dus voort uit je aangeleerde gedrag vanuit vroeger.

Als je gedrag of motivatie wilt veranderen, dan is het goed om te kijken naar dat aangeleerde gedrag. Wees je bewust van een patroon dat zich in je vroeg jaren kan hebben genesteld. Naast je aangeleerde gedrag krijgt ieder mens op de wereld in meer of mindere mate te maken met ervaringen en  trauma’s. Je kunt het zien als een gloednieuwe auto (baby) waar naarmate je er gebruik van maakt steeds wat meer gebruikssporen en krasjes op komen. Soms is de koplamp stuk of in ergere gevallen (grotere trauma’s) duurt reparatie langer of is vervanging nodig. In het geval van mensen heb je niet altijd door dat je een krasje oploopt. Dit vormt zich in een onbewuste laag van jezelf en kan soms pas jaren later tot uiting komen.

Flinke deuk in mijn auto

Je zelfvertrouwen wordt ook grotendeels bepaald vanuit vroeger. Hier kunnen verschillende gebeurtenissen of omstandigheden invloed op hebben. Dit kan je zelfvertrouwen op een positieve manier beïnvloeden, maar ook op een negatieve manier. Er zijn meerdere voorbeelden van hoe mijn eigen zelfvertrouwen negatief is beïnvloed. Zo werd ik bijvoorbeeld flink gepest op weg naar de middelbare school. Ook was ik altijd erg stevig en hield ik mezelf groot als daar opmerkingen over werden gemaakt. Ik lachte het weg of stelde me een beetje ‘stoerder’ op om te laten zien dat ze me niet klein konden krijgen.

Maar daar zat ik natuurlijk wel mee in mijn hoofd. Verder was ik nergens echt goed in op school. Ik bleef erg achter met lezen, schrijven, rekenen en taal en zat altijd in extra groepjes voor extra hulp. Ik vervolgende dan ook mijn basisschooltijd op het vmbo basis/kader met een hoop faalangst. Deze kleinere en grotere ‘trauma’s’ hebben mij gevormd en invloed gehad op hoe ik in het leven stond.

Bubbeltjesplastic

Ervaringen uit mijn verleden hebben mijn mooie auto zeker wat deuken opgeleverd. Ik had ze graag willen voorkomen, maar ik kon moeilijk een laag bubbeltjes plastic om mezelf of mijn mooie auto wikkelen. Ik leerder hier dan ook vooral veel uit. Wees daarom niet bang te zijn om nieuwe deuken op te lopen. Dat gebeurt hoe dan ook als je doorgaat in het leven en zie het iedere keer weer als leervaringen!  Wat je in je leven aan ervaringen hebt meegemaakt vertaalt zich door in je houding en hoe je je opstelt naar anderen. Denk aan onzekerheid, afwachtendheid, ‘kat uit de boom’ kijken, teruggetrokken zijn, stil zijn of in sommige gevallen juist heel vocaal en uitgesproken zijn. En dit zegt óók weer iets over je opstelling in gedragsverandering. Denk bijvoorbeeld aan de intentie om meer te sporten en jezelf aan te melden voor een sportschool. Als je onzeker begon, durf je dan vaak ook de drempels niet over.

Invoeren van navigatie

Het doel is om lekker in je autootje te kunnen zitten, met de handjes aan het stuur, genietend van het uitzicht. En als je er achter komt dat je niet op de juiste weg bent (je bent bijvoorbeeld enkele kilo’s aangekomen, je voelt je minder energiek of bent vaker moe), beantwoord dan de volgende vragen.
Welke zijwegen heb je genomen? Wat heeft ervoor gezorgd dat je op deze zijroutes terecht ben gekomen? Waar had ik geen invloed op? Waar heb ik wel invloed op? Kan ik daar kleine stapjes in zetten, op weg naar de hoofdroute? Het is goed om dan te bedenken dat jij ALTIJD beide handen aan het stuur hebt, want jij hebt ZELF de controle waar je heen gaat. En om even de metafoor van het autorijden aan te houden: ook tijdens het autorijden helpt de navigatie je op de plek van bestemming te komen. Dus vraag gerust hulp op jouw weg naar gedragsverandering. Ook is het prima om tijdens het rijden een paar tussenstops in te lassen. Niet iedereen racet rechtstreeks naar het eindpunt. Door steeds 1 tussenstop verder te kijken in plaats van naar de lange route naar je bestemming helpt het je om in beweging te komen.

Als je jezelf niet kan vertrouwen, wie kan je dan wel vertrouwen?

Badass snelheidsduivel in de maak

Verander van onzekere automobilist naar badass snelheidsduivel! Wat bedoel ik daar precies mee? Zodra je kleine, consistente stapjes zet en je aankomt bij je eerste tussenstop is het belangrijk daarbij stil te staan, een feestje te vieren. Je succes te ervaren en van hieruit weer verder op pad te gaan. Dit is echt essentieel bij het kunnen volhouden en opbouwen van zelfvertrouwen bij het veranderen van eigenlijk alles in je leven. Zelf heb ik dit bij mijn succesvolle inzet op langdurige leefstijlaanpassing ook gedaan. In kleine stapjes dacht ik steeds verder en bij het behalen van een overwinning (x aantal kg gewichtsverlies, maand lang x aantal keer naar sportschool, x aantal weken groente intake boven 250 gram, etc) vierde ik dat dan ook zeker.

Ik mocht dan van mezelf een nieuw sportsetje kopen, ik trakteerde mezelf op een massage, een nieuw boek, een spa dagje of lekker zelfgemaakt taartje (win-win). Mijn zelfvertrouwen kreeg hierdoor een boost en ik zag mijn onzekere automobilist houding veranderen. Ik verloor nooit mijn hoofddoelstelling helemaal uit het oog, maar dat deed er veel minder toe. Ik leefde meer met de dag/week en focuste op het volgende stapje zetten. Bedenk van tevoren wel goed aan welke behaalde stapjes jij een beloning koppelt. Anders schiet het zijn doel voorbij en beloon je jezelf straks iedere keer dat je een gezonde keuze maakt met iets ongezonds.

Afspraak APK-keuring

Het is als een APK-keuring voor je auto, die regelmatig nodig is. Doe je het niet? Dan weet je ook niet hoe je auto ervoor staat. Ik wil nog wel toevoegen dat niet altijd alle succesmomentjes in 1 keer bepaald kunnen worden. Soms komt er iets tussen wat echt prioriteit heeft gehad of is het gewoon niet gelukt deze week/maand. Dat is echt heel normaal en zeker niet erg. Daarom zijn die succesmomenten vieren dubbel zo belangrijk. Als je al 3-4 succesmomenten hebt gevierd, dan kan 1 baalmomentje je minder snel demotiveren dan normaal gesproken. Keep that in mind! Hopelijk kan jou auto met deze informatie op volle toeren op weg naar jouw doelstelling, met een zekere, vrolijke en energieke automobilist achter het stuur.

Laat even weten of je iets aan deze blog hebt gehad 😉 Mocht je vragen hebben, volg me op social media en neem contact met me op.

Laat ons jou helpen!

Heb je zelf HS of een van je naasten, word dan voor slechts € 25,- per jaar lid van de HPV. Want je staat er niet alleen voor! Je ontvangt onze nieuws-updates over onderzoek en behandelingen, het blad HeeldeHuid en uitnodigingen voor bijeenkomsten en (online) lotgenotencontact. En hoe meer leden, hoe groter onze vuist voor belangenbehartiging voor iedereen met HS in Nederland en België.

Doneer en help mee!

Wil je ons op een andere manier steunen? Met een (eenmalige) online donatie vanaf € 5,- kun je ons al helpen. Kies in het formulier welk bedrag je wilt doneren en je draagt direct bij aan meer bekendheid en juiste behandeling van de ziekte én aan informatie en steun voor mensen met HS. De HPV heeft een ANBI-status: jouw donatie is geheel of gedeeltelijk aftrekbaar van de belasting.

Onze sponsoren

HPV logo Janssen
AllweCare logo
Novartis