door Beau Konijn

Dankbaarheid, een onderwerp waar ik vroeger geen seconde over na dacht of bij stil stond. Maar wat is dankbaarheid eigenlijk precies? En wat voel je als je dankbaar bent? In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat het enorm veel voor mij is gaan betekenen. Niet alleen ten aanzien van mijn chronische aandoening, maar ook gericht op hoe ik naar het leven kijk.

Voor ik aan de slag ging bij het veranderen van mijn leefstijl, ben ik ongetwijfeld al vaker dankbaar voor iets geweest. Maar het was toen nog onbewust..

Neerwaartse spiraal doorbreken

Door mijn chronische aandoening heb ik jaren in een neerwaartse spiraal gezeten. Veel leek uitzichtloos en er was weinig vooruitgang als het ging om ziektelast. Makkelijker was het dan ook om bij de pakken neer te gaan zitten en mijn gedachten en brein ook zo in te stellen.

Maar ik bleef hunkeren naar lichtpuntjes in mijn leven en tijdens het aanpassen van mijn leefstijl, kwam ik die in sneltreinvaart tegen. Wat dit met mij deed? Door de situatie anders te bekijken, merkte ik dat ik makkelijker kon bewegen of überhaupt makkelijker mijn dagelijkse activiteiten uit kon voeren. Door deze andere manier van kijken; naar lichtpuntjes hunkeren, begon ik mij ook anders te gedragen.

Meer plusjes dan minnetjes

Schrijven was echt mijn ding; mijn ‘go-to’, mijn houvast. Ik ervaarde meer plusjes dan minnetjes, ondanks dat mijn aandoening nog steeds goed z’n best deed om mij terug het dal in te trekken. Ik schreef op slechte dagen al veel van mij af, maar ik begon nu ook op goede dagen de pagina’s in mijn boekje te vullen. Ik werd mij namelijk bewust van welke ‘niet-helpende’ gedachten er zoal in mijn hoofd rondspookten. Dit opschrijven van de minnetjes én plusjes, dus ál mijn gedachten is denk ik een van de belangrijkste momenten geweest. Daardoor veranderde mijn perspectief naar een positiever beeld. Op wat vervelendere dagen kon ik zo zelfs de ‘niet-helpende gedachten’ al herkennen voor ik ze opschreef en er een positieve gedachte van maken.

Wat je aandacht geeft groeit!

Ik kon op een gegeven moment zelfs voorspellen hoe mijn dag zou lopen bij een slecht begin van de dag. Bijvoorbeeld de bus missen, een beker drinken morsen of mijn sleutels vergeten. Blijven hangen in de gedachten die volgen uit het ‘slecht aan de dag beginnen’ bracht mij niets positiefs. Als ik goed opstond, had ik zin in de dag, leek alles me gemakkelijk af te gaan. Precies een groen licht als je aankomt rijden, nog een parkeerplekje voor de deur, afijn: je kunt je er vast een voorbeeld bij bedenken. Ik merkte vooral dat ik mijn goede dag kon herhalen als ik vat kreeg op mijn niet-helpende gedachten.

Dit klinkt misschien wat ingewikkeld, maar dat is het niet. Door in de ochtend steeds mijn dankbaarheid uit te spreken of op te schrijven, begon ik iedere dag een stuk positiever. In het begin voelde dit geforceerd, maar wat je aandacht geeft groeit. Ik gaf meer aandacht aan het positieve. Ik leek me niet zoveel meer aan te trekken van als iets niet helemaal mee zat of als ik last had van een ontsteking. Er waren nog genoeg dingen waar ik mij op kon focussen die mijn dag al met al wel goed maakte.

Misschien wat simpele voorbeelden van dankbaarheid?
Zoals een goede nachtrust, en als je niet goed geslapen hebt, dat je een lekker kussen hebt of toch in ieder geval wat geslapen hebt (niet op straat slaapt).

Een krachtige manier

Het is bewezen dat dankbaar zijn een enorm krachtige manier is om je gezonder en gelukkiger te voelen (bronnen en artikelen vind je onderaan de blog). Ook ervaar je een hoger geluksgevoel en dit heeft positieve effecten op je relaties of omgeving. Deels kan het van nature dankbaar zijn voor dingen in je persoonlijkheid zitten. Dan is het wat makkelijker om meer plusjes dan minnetjes te zien. Het is misschien een ‘kip-of-het-ei’ verhouding: dat  gelukkigere mensen dankbaarder zijn en mensen die dankbaarder zijn misschien gelukkiger?

Van boos filerijden, naar dankbare automobilist

Inmiddels heb ik ook door dat dankbaar zijn gekoppeld is aan wat je denkt in je hoofd. Je bent bezig met positieve gedachten en die helpen je dus óók om die lichtpuntjes op te merken. Het is een feit dat als je iets bedenkt, je daar vaak ook naar handelt. In mijn geval raakte ik voorheen in de file snel geïrriteerd aan andere weggebruikers en dacht ik aan het moment dat ik te laat zou komen. Tegenwoordig geniet ik gewoon van de podcast die ik toch nog even kan afluisteren, ik kan er immers zelf ook niets aan doen dat iemand een ongeluk heeft gehad. Ik ben dan alleen maar blij dat ik zelf nog heelhuids in de auto mag zitten.

Wat je geeft krijg je zeker weten terug

Waar ik ook heel blij, gelukkig en dankbaar van wordt, is mensen om me heen vertellen waar ik ze dankbaar voor bén. Dit hoeft zeker niet iedere dag en ook niet per se met een bloemetje. Maar het is wel zo fijn om als bijvoorbeeld iemand iets voor je doet of je ergens mee helpt dit gericht en bewust even te laten weten. Een berichtje, appje of belletje is vaak al genoeg. Door dit te doen ervaar je zelf ook zoveel meer dankbaarheid. En je trekt het aan om meer positiviteit te ontvangen. Hier is niets zweverigs aan toch?

Hopelijk heeft deze blog je het eerste of laatste zetje in de rug gegeven om met dankbaarheid aan te slag te gaan. Ik ben in ieder geval ontzettend dankbaar dat je de moeite hebt genomen om deze blog tot aan hier te lezen.

In het kort…

Wat mij het meeste heeft geholpen om dankbaarheid te ervaren:

  • Op goede én slechte dagen.
  • De dag beginnen met 3 dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben.
  • Meer bewust worden van wat je denkt (omdenken naar iets positiefs).
  • Dankbaarheid uiten naar mijn omgeving.

Lees de artikelen hieronder om meer over dankbaarheid te weten te komen.

Artikel: De kracht van dankbaarheid. Psychologie Magazine.
https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/dankjewel-voor/

Artikel: Dankbaarheid. Zilveren Kruis.
https://www.zilverenkruis.nl/gezonder-leven/magazine/meer-ontspannen/waarom-dankbaarheid-je-gelukkig-maakt

Artikel: Giving thanks can make you happier. Harvard Medical School.
https://www.health.harvard.edu/healthbeat/giving-thanks-can-make-you-happier

Laat ons jou helpen!

Heb je zelf HS of een van je naasten, word dan voor slechts € 25,- per jaar lid van de HPV. Want je staat er niet alleen voor! Je ontvangt onze nieuws-updates over onderzoek en behandelingen, het blad HeeldeHuid en uitnodigingen voor bijeenkomsten en (online) lotgenotencontact. En hoe meer leden, hoe groter onze vuist voor belangenbehartiging voor iedereen met HS in Nederland en België.

Doneer en help mee!

Wil je ons op een andere manier steunen? Met een (eenmalige) online donatie vanaf € 5,- kun je ons al helpen. Kies in het formulier welk bedrag je wilt doneren en je draagt direct bij aan meer bekendheid en juiste behandeling van de ziekte én aan informatie en steun voor mensen met HS. De HPV heeft een ANBI-status: jouw donatie is geheel of gedeeltelijk aftrekbaar van de belasting.

Onze sponsoren

HPV logo Janssen
AllweCare logo
Novartis